Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία (upd) (ΒΙΝΤΕΟ)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:15

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλόπολης τελέσθηκε σήμερα το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεος κυρού Ιερεμία.

Της Ακολουθίας προέστη ο Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ενώ παρέστησαν αρκετοί Αρχιερείς.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου ο Β΄ Γραμματέας της π. Σεραπίων Μιχαλάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, οι Δήμαρχοι Μεγαλόπολεως και Γόρτυνος και εκ μέρους του Κλήρου ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. Ιάκωβος Κανάκης. Το «παρών» έδωσαν, επίσης, οι τοπικές αρχές, βουλευτές του Νομού, εκπρόσωποι συλλόγων και οργανισμών, κλήρος και λαός.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρός Ιερεμίας γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1941. Το 1964 έλαβε το πτυχίο του από την Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Θεολογίας το 2000. Το 2003 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής και το 2006 Τακτικός Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών επί της Έδρας Εισαγωγής στην Παλαιά Διαθήκη και Ερμηνείας της Παλαιάς Διαθήκης εκ του κειμένου των Ο’. Συνέγραψε πολλά ερμηνευτικά και θεολογικά έργα.

Το 1969 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1972 Πρεσβύτερος. Διηκόνησε ως Ιεροκήρυξ σε διάφορες Ιερές Μητροπόλεις και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως χειροτονήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2006.