Η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην Πατριαρχική Σχολή της Σιών (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχολική τελετή για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιήθηκε στην Πατριαρχική Σχολή της Σιών το απόγευμα της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2021.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Πρόεδρος της Σχολικής εφορείας Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος και λοιποί Αγιοταφίτες Αρχιερείς, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελος Βλιώρας, μοναχοί, μοναχές, μέλη της Ελληνικής παροικίας Ιεροσολύμων και προσκυνητές από την Ελλάδα.

Η καλώς διοργανωμένη τελετή με την συνεργασία των καθηγητών και της επιμελείας των μαθητών δοκίμων άρχισε με την προσευχή «Της Σκέπης σου Παρθένε», «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», της προλογίσεως του Σχολάρχου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου και του πανηγυρικού της ημέρας από την φιλόλογο – καθηγήτρια κ. Χαρικλεία Ρόμπου.

Το πρόγραμμα περιελάβανε επίσης πατριωτικά άσματα από τους μαθητές με την μουσική καθοδήγηση του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου. Τα άσματα απήγγειλαν οι μαθητές με την συνοδεία video και ζωντανών εικόνων από το πεδίο μάχης στα Ελληνικά εδάφη της βορείου Ελλάδος κατ’ αρχάς, τα προσβληθέντα από τα Ιταλικά στρατεύματα και της κατοχής εν συνεχεία υπό των βαρβαρικών Ναζιστικών Γερμανικών στρατευμάτων.

Με την ολοκλήρωση της περιεκτικής, συγκινητικής και σύντομης τελετής, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων επαίνεσε και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Αρχιεπίσκοπο Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρο, τον Σχολάρχη Αρχιμανδρίτη π. Ματθαίο, τους ομιλητές καθηγητές και μαθητές για την απόδοση αυτών, η οποία μας μετέφερε νοερώς στους δύσκολους τούτους καιρούς της κατοχής, την οποία αποτίναξε ο Ελληνικός λαός, «κεκλημένος επ’ ελευθερία», ανταποκρινόμενος στην κλήση του Ιησού, του Σαρκωθέντος, Σταυρωθέντος, Ταφέντος και Αναστάντος και του Αποστόλου των Εθνών Παύλου.

Ευχαρίστησε επίσης τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος κ. Βλιώρα για την συμπαράστασή του προς την Σχολή, ο οποίος και ανταπάντησε λέγοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για το έργο, το οποίο επιτελεί το Πατριαρχείο και η Σχολή αυτού και ευχήθηκε καλή πρόοδο στους μαθητές για το υπόλοιπο σχολικό έτος.