Η επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Ενέργειας της Ελλάδος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το απόγευμα της Δευτέρας, 11 Απριλίου 2022, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ευρισκόμενος για μία ημέρα στο Ισραήλ, επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, συνοδευόμενος από τους συνεργάτες του, κ. Νικόλαο Γιωτόπουλο, κ. Θεόδωρο Τσακίρη, κ. Μανούσο Μανουσάκη και από τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Τελ Αβίβ κ. Κυριάκο Λουκάκη και τον Πρόξενο της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγγελο Βλιώρα.

Τον Υπουργό και την συνοδεία του δέχθηκε ενθέρμως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής έγινε συζήτηση περί της επικρατούσης τον τελευταίο καιρό τεταμένης πολιτικής κατάστασης μετά φαινομένων σκληρής βίας και των θυμάτων αυτής και περί των προσπαθειών του Πατριαρχείου να δημιουργήσει ύφεση στην κατάσταση αυτή.

Συζητήθηκε επίσης η βοήθεια του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων προς τους ενδεείς Παλαιστινίους – μέλη του ποιμνίου του και άλλους, για την ακύρωση της εξοφλήσεως των ενοικίων των οικημάτων του για ένα έτος, το έτος 2020, και για την πρόσφατη καταπιεστική κατάσταση, την οποία διέρχονται οι Χριστιανοί εξαιτίας της καταπατήσεως των περιουσιών τους, αλλά και του ξενοδοχείου «Μικρά Πέτρα» και για τα παράλογα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας για την τελετή του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο.

Στην κρίσιμη αυτή καμπή της ιστορίας του Πατριαρχείου είπε ο κ. Υπουργός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατοχύρωση των περιουσιακών και προσκυνηματικών δικαιωμάτων του προς ωφέλεια και ευημερία του Χριστιανικού στοιχείου.

Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, ο Πατριάρχης επέδωσε στον κ. Υπουργό πλακέτα της Ιερουσαλήμ και στους συνεργάτες του Ιεροσολυμιτικές ευλογίες ο δε κ. Υπουργός επέδωσε στον Πατριάρχη σετ μανικετoκούμπων και ζήτησε την ευλογία του, προκειμένου να μεταβεί για προσκύνηση στον Πανάγιο Τάφο.