Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία θεωρείται ήδη ιστορική

Του Κώστα Ονισένκο

Ολοκληρώθηκε στις 24 Αυγούστου η ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία. Αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση από τον πρόεδρο της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και από τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς επισήμαναν την μεγάλη παραγωγικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος παρά τη σεβάσμια ηλικία του εργαζόταν όλη ημέρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, η οποία κράτησε λίγο παραπάνω από 3 μέρες.

Σε αυτό το διάστημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε σε 30 εκδηλώσεις, μίλησε με εκατοντάδες άτομα – με πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες, με βετεράνους, με παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους στον πόλεμο, με απλούς πιστούς και κληρικούς.

Ο Παναγιώτατος τέλεσε μαζί με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία του Κιέβου. Σε αυτήν παρίσταντο περισσότεροι από 15.000 ιερείς και πιστοί από όλη την Ουκρανία.

Ακόμη περισσότεροι ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν τη λειτουργία από την τηλεόραση ή μέσω διαδικτύου. Η ανταπόκριση των Ουκρανών πιστών σε αυτή τη Λειτουργία απέδειξε ότι οι περισσότεροι περίμεναν την επίσκεψη του Παναγιώτατου με μεγάλη χαρά και ένιωσαν υπερηφάνεια για το γεγονός ότι μια τόσο υψηλή προσωπικότητα επισκέφθηκε την Ουκρανία.

Παράλληλα, μέσα από τις δηλώσεις του και με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης πέρασε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι πλέον μια ολοκληρωμένη Τοπική Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Αυτό το μήνυμα το έλαβαν και μέσα και έξω από την Ουκρανία και αναμένεται το επόμενο διάστημα να φανούν τα αποτελέσματα αυτής της κατανόησης.

Κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της χώρας. Οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ φιλικό κλίμα, οι κεφαλές της χώρας έδωσαν στον Πατριάρχη να καταλάβει ότι είναι ένας αναμενόμενος και πολύ ευπρόσδεκτος επισκέπτης.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στο Κίεβο στις 24 Αυγούστου ο Οικουμενικός Πατριάρχης καθόταν κοντά στον πρόεδρο της χώρας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, πλάι σε αρχηγούς κρατών και στις κεφαλές της ουκρανικής ηγεσίας.

Παρά το γεγονός ότι ο Παναγιώτατος υπέφερε από ένα κρύωμα, το οποίο προκλήθηκε από το κλιματιστικό στο αεροπλάνο του ερχομού προς την Ουκρανία, ο ίδιος άντεξε το πολύωρο πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.

Στεκόταν όρθιος κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, δεν ακύρωσε καμία ομιλία ή συμμετοχή του, ακόμα και εκείνες που πραγματοποιήθηκαν αργά το βράδυ, απαντούσε υπομονετικά σε όσους τους έκαναν ερωτήσεις ενώ πολλές φορές και ο ίδιος έθετε ερωτήσεις για πράγματα που τον ενδιέφεραν.

Πριν την επίσκεψη, στελέχη της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας πραγματοποίησαν σειρά εκδηλώσεων που είχαν ως στόχο την ακύρωση της επίσκεψης.

Αποκορύφωμα αυτών των εκδηλώσεων ήταν η μεγάλη σταυρο-πορεία / λιτανεία στο Κίεβο στις 27 Ιουλίου που ενώ έγινε για τους εορτασμούς της Βάπτισης των Ρως, μερίδα των συμμετεχόντων μετέτρεψε αυτή την θρησκευτική εκδήλωση σε διαμαρτυρία κατά της επίσκεψης του Πατριάρχη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία και η ελεγχόμενη από αυτήν οργάνωση «Miriani» προσπάθησε να υπονομεύσει την επίσκεψη με διαμαρτυρίες χωρίς ωστόσο να καταφέρει κάτι, πέραν του να δημιουργήσει εικόνες για τα φιλο-ρωσικά ΜΜΕ.

Η επίσκεψη κατάφερε το 100% των στόχων της, καμία εκδήλωση δεν ακυρώθηκε, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία θεωρείται ήδη ιστορική και αναμένεται να ανοίξει μια νέα σελίδα για την Εκκλησία της Ουκρανίας.