Η επίσκεψη Πομπέο στο Φανάρι και η ενόχληση της Τουρκίας για την αναφορά στη θρησκευτική ελευθερία

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έντονη δυσαρέσκεια στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπαρτμεντ, ότι ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αντέδρασε, εκδίδοντας ανακοίνωση με την οποία χαρακτήρισε εντελώς ακατάλληλη τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κι επισημαίνοντας ότι η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία προστατεύεται.

Από τις 13 έως τις 23 Νοεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μάικ Πομπέο, πρόκειται να πραγματοποιήσει περιοδεία σε επτά χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, όπου ωστόσο δεν προβλέπονται επαφές με κρατικούς αξιωματούχους, παρά μόνο η επίσκεψή του στο Φανάρι και η συνάντησή του με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπαρτμεντ, ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί τον Παναγιώτατο για να συζητήσει μαζί του “ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή και να προωθήσει τη σθεναρή στάση μας (των ΗΠΑ) ως προς τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο”.

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τις ΗΠΑ “να κοιταχθούν πρώτα στον καθρέφτη”, προκειμένου “να δείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, όπως ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους”. “Η αντίδρασή μας σε αυτό το αποτέλεσμα έχει μεταφερθεί δεόντως στην πλευρά των ΗΠΑ”, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, “μαζί με τη συμβουλή μας να επικεντρωθούμε κυρίως στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, σε περιφερειακά και παγκόσμια θέματα”.