Η εορτή του Αγίου Νικολάου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το Σάββατο, στις 19 Δεκεμβρίου 2020, εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού από το Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Η Εκκλησία κατά την εορτή αυτή αναμιμνήσκεται τον Άγιο Νικόλαο ως τον Ιεράρχη Μύρων της Λυκίας, «κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον», αποκτήσαντα «τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια», βοηθήσαντα πτωχούς, ενδεείς, φυλακισμένους, θαλασσοπορούντας, ορφανούς και υποστηρίξαντα το ομοούσιον του Υιού μετά του Πατρός εις την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 325 μ.Χ.

Η εορτή αύτη εορτάστηκε στην Ιερά αυτού Μονή, συνεχιζομένη τω Πατριαρχείω δι’ Εσπερινού αφ’ Εσπέρας και θείας Λειτουργίας την πρωία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, συλλειτουργούντος του Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Γέροντος Καμαράση, του Αρχιμανδρίτου Μακαρίου και του επιστάτου της Μονής Αρχιδιακόνου Μάρκου, ψαλλουσών μοναζουσών του Πατριαρχείου και συμμετεχόντων εν προσευχή μοναχών και λαικών πιστών της Ελληνικής Παροικίας και του Αραβοφώνου Ποιμνίου.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας επεσκέφθη την Ιερά Μονή η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών

Την Αρχιερατικήν Συνοδείαν και το εκκλησίασμα εδεξιώθη ο Επιστάτης Αρχιδιάκονος π. Μάρκος.

Επιπλέον, η εορτή αύτη εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μπετζάλλας.

Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της πόλης Μπετζάλλας εορτάστηκε η εορτή πανηγυρικώς από τους Ιερείς της ενορίας ταύτης μόνον, ουχί δε και εκ του Πατριαρχείου, λόγω των μέτρων καταπολεμήσεως κατά του COVID-19 και παρά ταύτα οι πιστοί συνέτρεξαν πανδήμως, διότι η εορτή του Αγίου είναι εορτή πολιούχου της πόλης.