Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στο Φόκνερ του Νορθ – Κόουτ Βικτώριας

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου, στην περιοχή Φόκνερ, ήταν το επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, στην Περιφέρεια του Νόρθ – Κόουτ της Βικτώριας.

Τα προηγούμενα χρόνια, εκατοντάδες πιστοί από όλη την Πολιτεία συνέρρεαν με ευλάβεια στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό, για να προσκυνήσουν και να συμμετάσχουν ειδικότερα στη λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου.

Κατά την εφετινή εορτή, που συμπληρώθηκαν και εκατό χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, οι περιορισμοί που εξακολουθούν να ισχύουν στη Βικτώρια, εξαιτίας της πανδημίας, δυστυχώς δεν επέτρεψαν να συμμετέχουν περισσότερα από είκοσι άτομα. Ωστόσο, η λιτανεία πραγματοποιήθηκε κανονικά και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του διαδικτύου.

Ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νόρθ – Κόουτ, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ευμένιος Βασιλόπουλος, στο κήρυγμά του κατά την Ακολουθία του Εσπερινού, αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του ο Άγιος Νεκτάριος, παρομοιάζοντάς τες και με τις δοκιμασίες που βιώνουμε αυτήν την εποχή, καθώς και στον αγώνα τον οποίο έδωσε για να τις ξεπεράσει.

“Παρόλο που ο Άγιος διώχθηκε και ταλαιπωρήθηκε από πολλούς, ακόμη και από ανθρώπους εντός της Εκκλησίας, δεν άφησε την Εκκλησιά ή την πίστη του”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο π. Ευμένιος, και συμπλήρωσε: “Η σιωπή του, η αγάπη του και η συγχώρεσή του προς όλους τους συκοφάντες του μάς δίδουν ένα τεράστιο πνευματικό παράδειγμα”.

Στο κήρυγμα της Θείας Λειτουργίας, το πρωί της Δευτέρας, ο π. Ευμένιος αναφέρθηκε εκτενώς στον βίο του Αγίου Νεκταρίου, σημειώνοντας ότι κατέδειξε με το παράδειγμά του πως “όποιος θέλει, μπορεί να ζήσει στον κόσμο και να ασκήσει τα πνευματικά του καθήκοντα”.

“Πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη να δίδουμε πνευματικό παράδειγμα στον συνάνθρωπό μας, ούτως ώστε να διαδίδουμε την αγάπη του Χριστού”, τόνισε, επίσης, ο Πανοσιολογιώτατος, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τους νέους που επιμελήθηκαν τη ζωντανή μετάδοση της λιτανείας από τους εξωτερικούς χώρους του ναού.

Τέλος, ο π. Ευμένιος μετέφερε στους πιστούς τις εγκάρδιες ευχές και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.