Η εορτή του Αγίου Φιλουμένου του Αγιοταφίτου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Κυριακή, 16/29 Νοεμβρίου 2020, εορτάστηκε η μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Αγιοταφίτου από του Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο εν Σαμαρεία Νεαπόλει – Νάμπλους προσκύνημα του Φρέατος του Ιακώβ.

Κατά τη εορτή αυτή η Εκκλησία των Ιεροσολύμων μαζί με τη μνήμη του αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου επιτελεί και την μνήμην του αγίου Φιλουμένου του Αγιοταφίτου, εις ανάμνηση ότι ο άγιος Φιλούμενος εκ Κύπρου καταγόμενος και διακονών ως Αγιοταφίτης σε άλλα προσκυνήματα και στο Φρέαρ του Ιακώβ, απεβίωσε μαρτυρικά τον Νοέμβριο του 1979, αγιοκατατάχθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων το 2009, (Συνεδρία Ν΄/ 11-9-2009).

Στην εορτή επί της μνήμης του προεξήρχε το πρωί της Κυριακής ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, συλλειτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και του Μητροπολίτη Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, των Αρχιμανδριτών Νεκταρίου Γέροντος Καμαράση, Ιγνατίου ηγουμένου της Μπετζάλλας και Χρυσοστόμου ηγουμένου του Αββά Γερασίμου, Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων, του Αρχιδιακόνου Μάρκου και του Ιεροδιακόνου Ευλογίου, των ψαλτών των ομόρων του Φρέατος Αραβοφώνων Κοινοτήτων, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και όχι πολλών προσκυνητών λόγω του covid – 19.

Στο Κοινωνικό της θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο λόγο στα Ελληνικά αναφερόμενος στον Άγιο Φιλούμενο.

“Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος ήρθε στα Ιεροσόλυμα από την γενέτειρα του Κύπρο, όπου η Γεραρά Αγιοταφιτική Αδελφότητα τον έκανε πιστό φίλο και ζηλωτή της αγάπης του Χριστού.Η διακονία του, τόσο στα ιερά προσκυνήματα, όσο και στις Κοινότητες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, διεκρινόταν για τον θείο φόβο του, αλλά και για τον θείο ζήλο της διαφύλαξης της πίστης και της ανοθεύτου αποστολικής παραδόσεως. Ο μαρτυρικός θάνατος του Αγίου Φιλουμένου ήταν κατ’ ουσία θάνατος της ομολογίας του ονόματος του Χριστού.” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Σε άλλο σημείο ο κ. Θεόφιλος πρόσθεσε: “Η πίστη μας βασίζεται εξ ολοκλήρου στην αληθινή μαρτυρία του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού και Θεολόγου. Με άλλα λόγια, ο Χριστός είναι η ενσάρκωση της θείας αγάπης, η οποία αποτελεί και την αιτία της σωτηρίας μας, δηλαδή της απελευθέρωσης μας από τα δεσμά της αμαρτίας”.

Μετά την θεία Λειτουργία, ο ηγούμενος και κτίτωρ του ναού της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στο Φρέαρ Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος παρέθεσε νηστίσιμη τράπεζα.