Η εορτή του Πάσχα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Κυριακή, 2 Μαΐου 2021, Κυριακή του Αγίου Πάσχα, εορτάστηκε στα Ιεροσόλυμα η ένδοξος εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Κατ’ αυτήν, η Εκκλησία ευγνωμονούσα, λαμπροφορούσα και δοξολογούσα αναμιμνήσκεται ότι ο Ενανθρωπήσας Κύριος ημών Ιησούς Χριστός κατήλθε διά του σταυρού εις τον άδην, ανέστη εκ νεκρών και ηλευθέρωσε τους απ’ αιώνος κεκοιμημένους εκ της εξουσίας του διαβόλου και εξήγαγεν αυτούς εις τον Παράδεισον.

Από την Εκκλησία των Ιεροσολύμων η εορτή αυτή εορτάστηκε στο ζωηφόρο και κενό μνημείο κατά την Τυπική Διάταξη.

Στην αρχή, στο Καθολικό εψάλη ο Κανών «Κύματι θαλάσσης», άχρις ου ενδυθώσιν ο Προεξάρχων της πανηγύρεως Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος και οι Αρχιερείς και οι Ιερείς με τα εόρτια Αναστάσιμα άμφια τους.

Κατόπιν εξήλθε από την Ωραία Πύλη του Καθολικού η Πατριαρχική Συνοδεία και λιτάνευσε τρεις φορές γύρω από τον Άγιο Τάφο. Κατόπιν αναγνώστηκε το Εωθινό Αναστάσιμο Ευαγγέλιο: «Διαγενομένου του Σαββάτου», εξεφωνήθη το «Δόξα τη Αγία και Ομοουσίω και Αδιαιρέτω Τριάδι» και ήρξατο η ψαλμωδία του «Χριστός Ανέστη» μετά των στίχων αυτού δεκάκις, του λαού εν αλαλαγμώ ωσαύτως ψάλλοντος το «Χριστός Ανέστη» εις διαφόρους γλώσσας. Ακολούθησε η Συναπτή και άρχισε η ψαλμωδία του Αναστασίμου Κανόνα του αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού «Αναστάσεως ημέρα» και ολοκληρώθηκε ο Όρθρος του Πάσχα.

Ευθύς μετά άρχισε η Λειτουργία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προεξάρχοντος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου στον Άγιο Τάφο και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων: Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και των Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Θαβωρίου κ. Μεθοδίου, Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, Πέλλης κ. Φιλουμένου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, Ιερομονάχων, του Αρχιδιακόνου Μάρκου και των λοιπών διακόνων, ψαλλόντων του Ιεροδιακόνου Συμεών και του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου με τους μαθητές της Πατριαρχικής Σχολής, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα, του λαού εκφωνούντος το «Χριστός Ανέστη».

Προ του τέλους της θείας Λειτουργίας εκφωνήθηκε ο Κατηχητικός Λόγος του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου «ει τις ευσεβής και φιλόθεος …» και έγινε η Απόλυση με το «Χριστός Ανέστη» τρεις φορές, «Δόξα τη Αυτού Τριημέρω εγέρσει, προσκυνούμεν Αυτού την Τριήμερον έγερσιν».

Μετά την Απόλυση η Πατριαρχική Συνοδεία ανέβηκε στο Επιτροπικό του Κεντρικού Μοναστηρίου.