Η εορτή του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη στην Μητρόπολη Θηβών

Την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη, ο οποίος γεννήθηκε στο Αμπελοχώρι Θηβών, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του καθώς και στην πόλη των Θηβών μέχρι την αναχώρησή του για το Άγιον Όρος, όπου ασκήτευσε μέχρι την οσιακή κοίμησή του στις 14/27 Φεβρουαρίου 1998. Επειδή η μνήμη του Οσίου (27 Φεβρουαρίου) φέτος συνέπεσε την Καθαρά Δευτέρα, εορτάσθηκε την Κυριακή της Τυρινής.

Έτσι, το πρωί της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου στη γενέτειρά του και στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Αμπελοχωρίου, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιο. Ο Μητροπολίτης στο κήρυγμα αναφέρθηκε στο ευαγγέλιο της ημέρας. Ανέλυσε τη σημασία της νηστείας, η οποία δεν είναι σωματοκτόνος αλλά παθοκτόνος, τονίζοντας ότι η νηστεία θα πρέπει να είναι ευάρεστη στο Θεό. Ευχήθηκε στους πιστούς ο Όσιος Εφραίμ να πρεσβεύει για όλους στον Κύριο και με υγεία, δύναμη και πνευματικό αγώνα να διέλθουν το στάδιο της Αγίας Τεσσαρακοστής.

Τη μνήμη του Οσίου Εφραίμ τίμησε και ο Ιερός Ναός της Μεγάλης Παναγίας – Αγίου Δημητρίου Θηβών, πλησίον του οποίου ήταν το σπίτι που πέρασε τα εφηβικά του χρόνια ο Όσιος. Στον Εσπερινό, που τελέστηκε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα αναφέρθηκε στη ζωή του Οσίου Εφραίμ και στη μεγάλη αγάπη που είχε στο Θεό και ευχήθηκε στους πιστούς δια πρεσβειών του Οσίου καλή Αγία Τεσσαρακοστή.

Το εσπέρας της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό της συγχωρήσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λεβαδείας με τη συμμετοχή των ιερέων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Το θείο λόγο κήρυξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαυρομματίου πανοσ. αρχιμ. π. Σιλουανός Πεπονάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη ως πρότυπο μετάνοιας και υπακοής. Στο τέλος, ο Μητροπολίτης, αφού ζήτησε συγχώρεση από όλους κι έδωσε συγχώρεση σε όλους, ευχήθηκε καλή δύναμη στο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.