Η εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο η εορτή του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία ενθυμείται στην Ευαγγελική περικοπή του Όρθρου και της θείας Λειτουργίας τη διήγηση του Ευαγγελιστού Λουκά (κεφ. Α΄ 1-25), ότι ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι δώρο Θεού, ως καρπός κοιλίας της στείρας προηγουμένως μητέρας του Ελισάβετ και του πατέρα του προφήτου Ζαχαρίου εκ της φυσικής συναφείας αυτών.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη, την οποία είδε στο ιερό ο Ζαχαρίας, ενώ θυμίαζε, γέννησε μετά της Ελισάβετ «τον μείζονα εν γεννητοίς γυναικών», και η αφωνία του λύθηκε , όταν έγραψε πάνω σε πλάκα «το όνομα αυτού έσται Ιωάννης».

Η Εκκλησία Ιεροσολύμων, η οποία χαίρεται για το γεγονός της γεννήσεως του Προδρόμου, εόρτασε το γεγονός αυτό στη γενέτειρα του Ορεινή (Άιν Κάρεμ) και στην ομώνυμη Ιερά Μονή του Πατριαρχείου.

Από το απόγευμα τελέσθηκε Εσπερινός και το πρωί Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμένου, συλλειτουργούντων του Αρχιμανδρίτου π. Κλαυδίου και των π. Νικολάου Κουλίνσκυ και Αρχιδιακόνου π. Μάρκου, με τις ψαλμωδίες του κ. Βασιλείου Γκοτσόπουλου και με τη συμμετοχή Ελληνοφώνων, Ρουμανοφώνων και Ρωσοφώνων, καθ’ ότι εκεί βρίσκεται η Ρωσική Κοινότητα του Πατριαρχείου υπό τον π. Νικόλαο Κουλίνσκυ.

Σε όλους τους παρευρισκομένους παρέθεσε δεξίωση ο φίλεργος επιστάτης της Μονής μοναχός π. Χαρίτων.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων