Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην αρχαιότερη εκκλησία της Μελβούρνης

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα, ομώνυμο Ιερό Ναό στο East Melbourne, τον αρχαιότερο Ιερό Ναό της Μελβούρνης ο οποίος ιδρύθηκε το 1901.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Μελβούρνης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκίηλ, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ευμένιο Βασιλόπουλο, Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Νορθ-Κόουτ, καθώς και από ιερείς της πόλεως.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Ιεζεκιήλ στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ιστορική ημέρα για τον Ιερό Ναό, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, και τώρα σιγά – σιγά γίνεται η αποκατάσταση, ενώ συνεχάρη τον πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, κ. Βασίλειο Παπαστεργιάδη, και του ευχήθηκε καλή δύναμη για την ολοκλήρωση του έργου.

Της Θείας Λειτουργίας, την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευμένιος Βασιλόπουλος, με τη συμμετοχή του Πρεσβυτέρου π. Αντωνίου Βανικιώτη, Ιερατικώς Προϊσταμένου του Ναού. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο π. Ευμένιος ανέγνωσε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για τη διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου, ενώ ο ίδιος επισήμανε τη σπουδαιότητα της ημέρας, τονίζοντας ότι η υπακοή στο Θέλημα του Θεού πάντα δημιουργεί αφθονία ευλογίας.

Μέλη ελληνικών πολιτιστικών συλλόγων, ντυμένα με παραδοσιακές στολές και κρατώντας με υπερηφάνεια τις σημαίες, λάμπρυναν με την παρουσία τους την ημέρα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε Δοξολογία για την Εθνική Εορτή και ο π. Ευμένιος μετέφερε στους πιστούς τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή, 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί πανηγύρι στο προαύλιο του Ιερού Ναού και θα αποκλειστεί η κεντρική λεωφόρος στην οποία βρίσκεται ο Ιερός Ναός (Victoria Parade), για πρώτη φορά μετά από συνεννόηση της Ελληνικής Κοινότητος και της Δημαρχίας Μελβούρνης ενόψει των εκδηλώσεων. Θα υπάρχει μουσική, παραδοσιακά φαγητά και παρουσιάσεις ελληνικών χορών από διάφορα χορευτικά συγκροτήματα της Μελβούρνης.