Η εορτή του Ευαγγελισμού και η Β’ Κυριακή των Νηστειών στη Σμύρνη

Με την συμμετοχή των μελών της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης πάσης εθνικότητος, Ρωμηών, Ελλήνων, Ρώσων, Γεωργιανών και γηγενών Ορθοδόξων, εορτάστηκε η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Ι. Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος χοροστάτησε τόσο στον Μ. Εσπερινό της εορτής, το απόγευμα της προτεραίας, 24 Μαρτίου, όσο και στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, την επομένη, 26 Μαρτίου, επί τη Συνάξει του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, ως και στην Ι. Ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγίαν Θεοτόκο.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης, ιερούργησε και κατά το Σάββατο και την Κυριακή της Β΄ Εβδομάδος των Νηστειών, 27 και 28 Μαρτίου, μνήμη του Αγίου Γρηγορίου, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, του Παλαμά, χοροστάτησε δε και στις Ι. Ακολουθίες του Μ. Εσπερινού του Σαββάτου και του Β΄ Κατανυκτικού Εσπερινού.

Όλες οι Ιερές Ακολουθίες τελέστηκαν και στις τρεις γλώσσες, την ελληνική, την τουρκική και την ρωσσική προς εξυπηρέτηση των διαφόρου εθνικής καταγωγής μελών της Κοινότητος.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης, αναφέρθηκε στον ρόλο της Υπεραγίας Θεοτόκου στο έργο της Θείας Οικονομίας, ιδιαιτέρως στην εξ αυτής πρόσληψη της ανθρωπίνου φύσης υπό του Υιού και Λόγου του Θεού για να θεραπεύσει και αποκαταστήσει αυτή στο αρχαίο κάλλος, αφ’ ενός, αφ’ ετέρου δε στην μεγάλη θεολογική μορφή της Ορθοδόξου Εκκλησίας Αγίου Γρηγορίου, του Παλαμά, και την διδασκαλίαν του περί μετοχής του ανθρώπου εις τας ακτίστους θείας ενεργείας, αναπτύξας την σωτηριολογική διάσταση αυτής και του μεγάλου γεγονότος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.