Η εορτή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το Σάββατο της Α’ Εβδομάδας των Νηστειών, 20 Μαρτίου 2021, γιορτάστηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του διά των κολλύβων θαύματος του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Ιερά αυτού Μονή, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση δυτικά του Πατριαρχείου προς την Νέα Πύλη.

Κατά την εορτή, η Εκκλησία αναμιμνήσκεται ότι ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων υπέδειξε αφού εμφανίστηκε σε όνειρο στον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξιο να φάνε οι πιστοί κόλλυβα, δηλαδή σίτο βρασμένο, όπως χρησιμοποιούταν στην πατρίδα του Ευχάιτα, προκειμένου να αποφύγουν τον μολυσμό από τα τρόφιμα, τα οποία ο Ιουλιανός ο Παραβάτης είχε αναμείξει με ειδωλόθυτα. Αφού συμμορφώθηκαν στην υπόδειξή του οι πιστοί, απέφυγαν τον μολυσμό.

Για την εορτή αύτη έλαβε χώρα Εσπερινός αφ’ εσπέρας και θεία Λειτουργία το πρωί, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, συλλειτουργούντων των Αγιοταφιτών Αρχιμανδριτών π. Ματθαίου και π. Καλλίστου, των Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων π. Νεκταρίου και π. Γεωργίου, του Ιεροδιακόνου π. Ευλογίου και ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου π. Συμεών, με συμμετοχή λίγων πιστών της Αγίας Πόλης.

Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας επισκέφθηκε τον ιερό Ναό ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος για να προσκυνήσει.

Τον Μακαριώτατο, την Αγιοταφιτική συνοδεία και το εκκλησίασμα υποδέχθηκε με κέρασμα ο Τυπικάρης και ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων