Η εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2023, εoρτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στην επ’ ονόματι αυτού Ιερά Μονή, την κειμένη στον τόπο του λιθοβολισμού αυτού στην Γεθσημανή, στην αρχή του Χειμάρρου των Κέδρων.

Κατά την εορτή αυτή, η Εκκλησία κατ’ εξοχήν ενθυμείται την διήγηση των Πράξεων (Πραξ. 7, 54-60), ότι ο Στέφανος ήταν ένας από τους Επτά Διακόνους, τους οποίους εξέλεξε η πρώτη Εκκλησία Ιεροσολύμων για την διακονία των τραπεζών.

Ο Στέφανος ήταν πλήρης Πνεύματος Αγίου και κήρυττε τον Ιησού ως τον Χριστό στους Ιουδαίους. Για αυτό τον συνέλαβαν οι Άρχοντες των Ιουδαίων και τον προσκάλεσαν στο Συνέδριο αυτών.

Εκεί ο Στέφανος ομολόγησε την θεωρία αυτού, του Ιησού καθημένου εκ δεξιών της δυνάμεως του Πατρός. Ακούγοντας αυτά οι Άρχοντες των Ιουδαίων τον καταδίκασαν σε θάνατο διά λιθοβολισμού, εν ω αυτός προσηύχετο υπέρ αυτών και εν ω νεανίας τις ονόματι Σαύλος εφύλαττε τα ιμάτια αυτών.

Στον τόπο του λιθοβολισμού του Αγίου Στεφάνου τέλεσθηκε Θεία Λειτουργία το πρωΐ αυτής της μέρας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, συλλειτουργούντων των Αρχιμανδριτών Μακαρίου και Μελετίου, ψαλλούσης χορωδίας από τον κ. Βασίλειο Γκοτσόπουλο και μετέχοντος πιστού εκκλησιάσματος εξ εντοπίων και προσκυνητών.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος εδεξιώθη την Πατριαρχική Συνοδεία και το εκκλησίασμα στο ηγουμενείο.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων