Η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου στην Μητρόπολη Ναυπάκτου

Με πνευματική λαμπρότητα τίμησε η πόλη της Ναυπάκτου σήμερα, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021 τον Άγιο Ιερομάρτυρα Πολύκαρπο, ο οποίος ανήκει στους Προστάτες Αγίους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η χαρά του φετινού εορτασμού όμως ήταν διπλή, αφού κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας την οποία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τέλεσε και το Μέγα της Ιεροσύνης Μυστήριο, την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του νέου Διακόνου, π. Γεωργίου Γεωργάτου, ο οποίος έλαβε τον πρώτο βαθμό της Ιεροσύνης την περασμένη Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021.

Στο «διπλό» Μυστήριο, της Θείας Λειτουργίας και της Χειροτονίας, τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Καλλίνικος, ο εφημέριος του Ναού, π. Θωμάς και ο Διάκονος π. Παΐσιος, ενώ συμπροσευχήθηκαν Χριστιανοί –κάτω βέβαια από όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα–, οι οποίοι και αναφώνησαν το «Άξιος» στον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος στην προσφώνησή του προς τον π. Γεώργιο μίλησε για την αξία της Ιεροσύνης, κυρίως των δύο πρώτων βαθμών, του Διακόνου και του Πρεσβυτέρου, σύμφωνα με τον εορτάζοντα άγιο Πολύκαρπο.

Στην αρχή ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου υπογράμμισε την αξία του αγίου Αποστολικού Πατέρα Πολυκάρπου, που έλαβε την Ιεροσύνη και την Παράδοση από τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και την μετέδωσε στους μεταγενεστέρους, όπως στον μεγάλο Πατέρα άγιο Ειρηναίο Επίσκοπο Λυώνος.

Ο άγιος Πολύκαρπος, ο «διδάσκαλος και πρίγκηπας της Ασίας», σε μια επιστολή του προς τους Χριστιανούς των Φιλίππων αναφέρεται στις αρετές που πρέπει να διακρίνουν τον Διάκονο και τον Πρεσβύτερο.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ανέφερε τρεις λόγους του αγίου Πολυκάρπου που έχουν σχέση με την Ιεροσύνη: «γνωρίζοντες ότι Θεός ου μυκτηρίζεται οφείλομεν αξίως της εντολής αυτού και της δόξης περιπατείν». «Ομοίως οι Διάκονοι άμεμπτοι κατενώπιον αυτού και της δικαιοσύνης ως Θεού και Χριστού διάκονοι και ουκ ανθρώπων… μη διάβολοι, μη δίλογοι, αφιλάργυροι, εγκρατείς περί πάντα, εύσπλαχνοι, επιμελείς, πορευόμενοι κατά την αλήθεια του Κυρίου, ος εγένετο διάκονος πάντων». Και «οι Πρεσβύτεροι εύσπλαχνοι εις πάντας, ελεήμονες, επιστρέφοντες τα πεπλανημένα, επισκεπτόμενοι πάντας ασθενείς, μη αμελούντες χήρας ή ορφανά ή πένητες».

Αυτόν τον τρόπο ιερατικής υπηρεσίας και αυτές τις αρετές ευχήθηκε ο Μητροπολίτης στον νέο Πρεσβύτερο. Του ευχήθηκε να είναι πολύκαρπος και καλλίκαρπος.

Τέλος, ο Μητροπολίτης ενθυμούμενος την προ 50ετίας δική του χειροτονία εις Διάκονον, επανέλαβε την ευχή που του είχε δώσει τότε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κονίτσης Σεβαστιανός και πρώτος του πνευματικός, «έγινες Πρεσβύτερος, αλλά να παραμείνεις πάντα διάκονος», με την έννοια ότι η Ιεροσύνη είναι διακονία.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος τέλεσε την χειροτονία φορώντας τα άμφια του αγίου Καλλινίκου Εδέσσης.

Ο νέος Πρεσβύτερος, π. Γεώργιος, είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ιερά Μητρόπολη και στον Μητροπολίτη, αφού είναι δικό του πνευματικό τέκνο. Είναι κατά σάρκα αδελφός του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεώς, Αρχιμ. π. Καλλινίκου Γεωργάτου και στενός συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως και της «Εκκλησιαστικής Παρέμβασης». Ο π. Γεώργιος θα εργασθεί ως Ιερεύς της Εκκλησίας του Χριστού στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Η Ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου τιμήθηκε και σε όλη την Ιερά Μητρόπολη, ιδιαίτερα όμως στην Ορεινή Ναυπακτία, της οποίας είναι και ο κύριος προστάτης Άγιος, αφού για αιώνες θησαυριζόταν η δεξιά χείρα αυτού στην Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιωτίσσης. Η χάρη του Αγίου παραμένει στην Ιερά Μονή με τμήμα της χειρός του Αγίου και η παρουσία του είναι συχνά φανερή. Η Ιερά Μονή πανηγύρισε και εφέτος τον προστάτη Άγιό της. Τις ιερές ακολουθίες για την εορτή του Αγίου τέλεσε ο Ηγούμενος αυτής, Αρχ. π. Πολύκαρπος Παστρωμάς με την ιερά μοναστική συνοδεία του. Η Ιερά Μνήμη του Αγίου τιμήθηκε ακόμη στον Ενοριακό Ιερό Ναό του, στην Μαμουλάδα, και στο Παρεκκλήσι του στην Ρίζα Ναυπακτίας.