Η εορτή του Αγίου Νικολάου στην Μητρόπολη Πατρών

Σε κλίμα ιεράς κατανύξεως και εν Κυρίω ευφροσύνης εορτάσθηκε στην πόλη των Πατρών, η πανέορτος και ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού, ο περικαλλής και ιστορικός ιερός Ναός του Αγίου, στο κέντρο της Αποστολικής πόλεως των Πατρών, όπου τελέσθηκαν οι ιερές Ακολουθίες, ο πανηγυρικός Εσπερινός, η ιερά Αγρυπνία, η πρωινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ο μεθέορτος Εσπερινός μετά της Ιεράς Παρακλήσεως.

Στον εόρτιο και στον μεθέορτο Εσπερινό εχοροστάτησε και ωμίλησε ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, αναφερθείς στη ζωή και στο έργο του παναγίου Νικολάου.

Της Θείας Λειτουργίας, ανήμερα της εορτής του Αγίου, προέστη ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χειροτόνησε Διάκονο, τον ευλαβέστατο νέο Νικόλαο Κουστουράκη, απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέχρι της χειροτονίας του, νεωκόρο του Ιερού Ναού, του Αγίου Νικολάου Πατρών.

Απευθυνόμενος στον χειροτονηθέντα Διάκονο ο Μητροπολίτης, του επεσήμανε τρία σημεία από την ζωή του Αγίου Νικολάου, όπως τα παρέδωσε σε μας στο Απολυτίκιο του Αγίου, ο ιερός Υμνογράφος.

α) Κανών πίστεως

β) Εικών πραότητος

γ) Εγκρατείας διδάσκαλος

Ανέλυσε τα τρία αυτά σημεία, ο Μητροπολίτης και κάλεσε τον νέο Διάκονο, να αγωνισθεί να τα εφαρμόσει στη ζωή του και στην ιερατική του πορεία, προκειμένου να φθάσει στον αγιασμό και την κατά Χριστόν τελείωση.

Τόνισε επίσης και τις άλλες αρετές του Αγίου, όπως με έμφαση τις παρουσιάζει ο Ιερός Υμνογράφος: Την ταπείνωση, η οποία είναι η κριπίς των αρετών. Την πτωχείαν προκειμένου διά της ελεημοσύνης, να πλουτίση τους πένητας της πόλεως, εις την οποίαν θεόκλητος ετοποθετήθη προς διαποίμανσιν.

Ιδιαιτέρως εστάθη στα αποτελέσματα του αγώνος για τις αρετές, που είναι η των υψηλών (ουρανίων) απόλαυσις και των πλουσίων δωρεών του Θεού, η αμοιβή.

Σήμερα, τόνισε ο Μητροπολίτης, έχομε ανάγκη ζηλωτών Ιερέων, με ενθουσιασμό και θέρμη ψυχής και καρδίας, προκειμένου να δίδουν μαρτυρία ζωής και αληθείας στον σύγχρονο κόσμο και να οδηγούν ψυχές αθάνατες εις νομάς σωτηρίους.

Επήνεσε και ευχαρίστησε τους γονείς και την σύζυγο του Διακόνου Νικολάου και ευχήθηκε σε όλους πάσα χαρά και ευλογία παρά Κυρίου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης μίλησε με λόγους θερμούς για τον Προιστάμενο του Ιερού Ναού, Αρχιμ. Ιερόθεο Ανδρουτσόπουλο και το έργο το οποίο επιτελεί μετά των συνεργατών του Εφημερίων και των Λαικών στελεχών της Ενορίας και ευχήθηκε σε όλους, στους εορτάζοντας και στο πολυπληθές εκκλησίασμα, στους προσκυνητάς του Αγίου Νικολάου, τα δέοντα.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε η Δοξολογία για την εορτή του Πολεμικού Ναυτικού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Νικολάου, ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ζήριας Πατρών και κήρυξε τον θείο λόγο, ενώ ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος ελειτούργησε και εκήρυξε, ανήμερα στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σαραβαλίου.