Η εορτή του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα στην Μητρόπολη Βεροίας

Την Τρίτη 20 Ιουνίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στα Καβάσιλα, όπου τιμάται η μνήμη του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης τόνισε:

«Του κόσμου υπέρτερος, καί­τοι εν κόσμω τελών, εδεί­χθης, Νικό­λαε».

Εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε και φέτος, ιδιαιτέρως εδώ στην ενορία σας, έναν μεγάλο άγιο της Εκκλησίας μας, έναν γνήσιο φίλο του Χριστού και φίλο πολλών και μεγάλων αγίων της εποχής του, όπως του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του αγίου Φιλοθέου του Κοκκίνου, τον άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα.

Τιμούμε και πανηγυρίζουμε έναν άγιο, ο οποίος αν και υπήρξε γόνος ευγε­νούς και αριστοκρατικής οι­κο­­γενείας, αν και απέκτησε σπου­δαία μόρφωση, αν και έζησε μέσα στον κόσμο, δεν άφησε τα κοσμικά και υλικά πράγματα να ελκύσουν τον νου του και να σαγηνεύσουν την ψυχή του. δεν άφησε να τον απο­­μακρύνουν από την επαφή και την κοινωνία με τον Θεό, από την προ­­σευχή και τη μελέτη του λόγου του, από την έμπρακτη εφαρμογή της πίστεως και την καλλιέργεια της αρετής.

Αν και ζούσε σε έναν κόσμο με προκλή­σεις και πειρασμούς και περι­σπα­σμούς, ο άγιος Νι­κό­­λαος δεν παρέκκλινε από την πορεία προς την «εν Χριστώ ζωή», που είχε χαράξει και ακολουθούσε με συνέ­πεια στη ζωή του. γι’ αυτό και δικαιολο­γημένα ψάλλει προς τι­μήν του ο ιερός υμνογράφος : «του κόσμου υπέρτερος, καί­τοι εν κόσμω τε­λών, εδεί­χθης, Νικόλαε».

Επέτυχε, δηλαδή, ο άγιος Νικό­λαος ο Καβάσιλας την αγιότητα ζώντας μέσα στις ίδιες συνθήκες που ζούμε όλοι εμείς, δίνοντας έτσι με τη ζωή του απάντηση στην αμφιβολία και στην καχυποψία ορι­σμένων που διατείνονται ότι η βίωση της χριστιανικής ζωής και η επίτευξη της αγιότητος δεν είναι πράγματα συμβατά με τη ζωή στον κόσμο, αλλά είναι εφικτά μό­νο για εκείνους που εγκαταλεί­πουν τον κόσμο και ζουν «εν όρεσι και σπη­­λαίοις και ταις οπαίς της γης».

Αν ίσχυε αυτό, τότε το κήρυγμα του Ευαγγελίου δεν θα απευθυ­νό­ταν σε όλο τον κόσμο, αλλά σε κά­ποιους μόνο ανθρώ­πους. Τότε η σω­τηρία δεν θα αφορούσε τους πάντες, αλλά μόνο μερικούς. Τότε ο Θεός δεν θα ήταν δίκαιος, εφό­σον θα απέκλειε στην πραγματικό­τητα τους περισσότε­ρους ανθρώ­πους από τη σωτηρία.

Βεβαίως ο Θεός δεν είναι άδικος, ούτε ο λόγος του απευ­­θύνεται επι­­λε­­κτικά σε κάποι­ους ανθρώπους. την αλήθεια αυτή την επιβεβαιώ­­νει με την αρχιε­ρα­τική του προσευ­­χή ο ίδιος ο Χρι­στός λέγοντας προς τον Θεό για τους μαθητές σου : «ουκ ερωτώ σε ίνα άρης αυτούς από του κόσμου αλλ’ ίνα τηρήσης αυτούς εν τη αληθεία σου».

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να ζήσει ο άνθρωπος τον λόγο και την αλήθεια του Ευαγγελίου μέσα στον κόσμο. Είναι να κατορθώσει να νική­­σει τον κόσμο που φέρει μέ­σα του και να υψωθεί πάνω από τη μικρότητα και την αμαρτία του.

Πως όμως επιτυγχάνεται αυτό ; μας το εξηγεί ο απόστολος Παύ­λος γράφοντας προς τους Κο­λοσ­σαείς. «ει ουν συνηγέρθητε τω Χρι­στώ, τα άνω ζητείτε, τα άνω φρονείτε, μη τα επί της γης».

Εάν, λοιπόν, γράφει ο πρωτοκο­ρυ­φαίος απόστολος, έχετε αναστη­θεί μαζί με τον Χριστό, να ζητάτε τα άνω, δηλαδή τα ουράνια· να σκέφτεσθε και να πιστεύετε στα ουράνια και όχι στα επίγεια.

Η προτροπή αυτή δεν αφορά με­ρικούς μόνο, αλλά όλους μας, για­τί όλοι όσοι βαπτισθήκαμε, έχουμε αναστηθεί μαζί με τον Χριστό. και όλοι εμείς οφεί­λουμε να έχουμε τη σκέψη μας στραμμένη στον ουρα­­νό, για να είναι και η ζωή μας ου­­ρά­­νια, κα­θώς «το πολί­τευμα ημών εν ου­ρανοίς υπάρ­χει». Καθώς, δηλα­­δή, η πραγματι­κή και αιώνια ζωή μας βρίσκεται στον ουρανό, θα πρέ­πει με την προοπτική αυτής της αιω­νίου ζωής να ρυθμίζουμε και τη ζωή μας στη γη.

Αν πιστεύσουμε σε αυτή την αλή­­θεια· αν πιστεύσουμε πως αυτό που έχει αξία δεν είναι τα χρόνια που θα ζήσουμε στη γη, αλλά αυτά που θα ζήσουμε στη συνέχεια αιώνια· αν πιστεύσουμε ότι δεν έχουν αξία όσα επιτυγχά­νου­με και κερδίζουμε στη γη σε σχέ­ση με τα ουράνια αγα­­θά, τότε δεν θα μας είναι δύσκολο να αδια­φορούμε για τις μικρότητες και τις αντιζηλίες του κόσμου, δεν θα μας ενδιαφέρουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απορροφούν την ψυχή μας και τη σκέψη μας, ούτε τα πλούτη, ούτε η δόξα, ούτε η φήμη του κόσμου, και θα μπορούμε να τα ξεπερνούμε, θα μπορούμε να αποδεσμευόμαστε από αυτά που μας δυσκολεύουν να φθάσουμε στον στόχο μας, που είναι η αγιό­­τη­­τα, που είναι ο Θεός.

Και τότε θα ισχύει και για μας αυτό που ψάλλει ο ιερός υμνο­­γρά­­φος για τον άγιο Νικόλαο τον Καβά­­­σιλα. «του κόσμου υπέρτερος καί­τοι εν κόσμω τελών εδεί­χθης, Νικόλαε».

Εύχομαι δια πρεσβειών του αγίου Νικολάου του Καβάσιλα να αξιωθούμε και εμείς να υπερβούμε τα εν κόσμω, ώστε ούτε οι δόξες ούτε οι τιμές ούτε άλλο να μην μας κρατά δεμένους στη γη, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε στον ουρανό τα αγαθά και τη δόξα που δεν είναι πρόσκαιρη αλλά αιώνια. Αμήν.

Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και Καμπανίας