Η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021, εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον, προς τιμήν αυτού από την Αγία Ελένη, ανεγερθέντα προσκυνηματικό Ναό στην Λύδδα.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία δεν τιμά μόνο την μνήμη του μαρτυρίου του Αγίου, αλλά και την ανακομιδή του τιμίου λειψάνου αυτού εκ Ρώμης, όπου μαρτύρησε για τον Χριστό, και την μεταφορά του στην πολή καταγωγής της μητέρας του, Λύδδα.

Για το γεγονός αυτό τέλεσε Θεία Λειτουργία ο Γέρων Αρχιγραμματεύς Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, συλλειτουργούντων αυτώ Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και Πρεσβυτέρων, του ηγουμένου Ιερομονάχου π. Μαρκέλλου, του Ιεροδιακόνου π. Ευλογίου, ψαλλούσης της χορωδίας της Κοινότητος Λύδδης στα αραβικά και προσευχομένων αθρόως πιστών και προσκυνητών στον εν τη κρύπτη τάφο αυτού τη τιμητική παρουσία του εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ-Αβίβ κ. Αναστασίου Κωνσταντάρα και της Γεωργιανής Πρεσβείας κ. Δαβίδ.

Στο εκκλησίασμα μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος.

Παρατίθεται η ομιλία του:

Σεβαστοί Πατέρες και εν Χριστώ Αδελφοί,

«Την μνήμη του μαρτυρίου του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του τροπαιοφόρου γιορτάζει, ως γνωστό, η Εκκλησία την 23η Απριλίου. Σήμερα, 3η Νοεμβρίου, γιορτάζει την μνήμη της ανακομιδής του λειψάνου του και των Εγκαινίων του ναού του στην Λύδδα.

Ποια είναι άραγε η αλήθεια γύρω απ’ αυτά τα δύο γεγονότα; Την ανακομιδή των λειψάνων και τα Εγκαίνια του ναού του;

Η μνήμη της εκκλησίας μας διασώζει ότι πριν να μαρτυρήσει ο άγιος Γεώργιος στη Ρώμη επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού, άφησε υποθήκη στον υπηρέτη του να μεταφέρει το σώμα του και τη διαθήκη διανομής της περιουσίας του στην πατρίδα της μητέρας του. Από πλευράς του πατέρα του, ο άγιος ήταν Καππαδόκης, Μικρασιάτης. Από πλευράς της μητέρας του ήταν Παλαιστίνιος.

Συνεπής στην εντολή του αγίου Γεωργίου ο υπηρέτης του, μετά το μαρτύριό του, μετέφερε το λείψανό του στην πόλη της καταγωγής της μητέρας του, τη Λύδδα. Η μεταφορά αυτή συνέπεσε με την επίσκεψη και την δράση στους αγίους τόπους της Αγίας Ελένης. Σ’ αυτήν την περίοδο, η Αγία Ελένη έκτισε το Ναό της Αναστάσεως, τη Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ κι άλλες εκκλησίες, πάνω στους τόπους, από τους οποιους πέρασε κι έζησε ο Κύριος. Σ’ αυτούς τους τόπους, ύστερα από υπόδειξη και παράκληση των χριστιανών της Λύδδας, που τιμούσαν ήδη τον άγιο και το λείψανό του, συμπεριέλαβε η Αγία Ελένη και τον τάφο του στη Λύδδα κι έκτισε μεγαλοπρεπή ναό. Ο ναός αυτός είναι ένας από τους πιο αρχαίους της χριστιανοσύνης και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα άγια προσκυνήματα της εκκλησίας Ιεροσολύμων.

Σ’ αυτό το ναό προσκυνείται τεμάχιο του τιμίου λειψάνου του αγίου Γεωργίου, το μικρό που εναπέμεινε, γιατί η εκκλησία Ιεροσολύμων έδωσε απ’ αυτό και σ’ άλλες εκκλησίες. Προσκυνώντας το λείψανο του αγίου, όπως τις άγιες εικόνες, αγιαζόμαστε, μας μεταδίδεται η χάρη του Θεού, που περιέχει άφθονη το λείψανο, γιατί απ’ αυτό έρρευσε αίμα για το Χριστό, μας μεταδίδονται ιάσεις, όταν ασθενούμε, γιατί τα λείψανα των αγίων έχουν ιαματικές ιδιότητες.

Πολυάριθμοι είναι οι προσκυνητές, που έχουν μεταβή σήμερα στη Λύδδα, την κατ’ εξοχή πόλη του αγίου, που απ’ εκείνον ονομάζεται και Γεωργιούπολη, για να προσκυνήσουν το λείψανο του αγίου και να ζητήσουν τη βοήθεια του.

Η πανηγυρική αυτή εορτή σήμερα με επίκεντρο την Θεία Ευχαριστία είναι μεγάλη ευλογία για όλη την πόλη της Λύδδας και ιδιαίτερα για την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα. Μεταφέρομε σ’ αυτή τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου στο δραστήριο ηγούμενο π. Μάρκελλο, στους επιτρόπους, στο Ορθόδοξο ποίμνιο, σε όλους τους εορταστές, στους αγαπητούς εν Χριστώ αδελφούς συλλειτουργούς ιερείς και στους διπλωματικούς αντιπροσώπους των διαφόρων κρατών που τιμούν με την παρουσία τους την εορτή. Παρακαλούμε τον Άγιο Γεώργιο να είναι πρέσβυς προς Κύριο και βοηθός μας στις δυσκολίες της ζωής μας και προστάτης της υγιείας μας από κάθε ασθένεια και κυρίως από τον ιο του covid – 19. Γένοιτο».

Στον Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης και την συνοδεία του παρέθεσε τράπεζα ο ηγούμενος Ιερομόναχος π. Μάρκελλος και το Συμβούλιο της Κοινότητος.

Για την εορτή τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Νοσοκομείου από τον Αρχιμανδρίτη π. Φιλόθεο, δεξιουμένης της μοναχής Πανσέμνης και στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Εβραικής από τον Αρχιμανδρίτη π. Μακάριο δεξιουμένης της μοναχής Χριστίνης και στον Άγιο Γεώργιο Μπετζαλλά από του Μητροπολίτη Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, δεξιουμένου υπό του ηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Ανανίου.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων