Η εόρτη του Αγίου Μάρκου του κωφού στην Ιερά Μονή Αρσανίου

Το πρωί της Δευτέρας, 2 Ιανουαρίου 2023, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του προστάτου των κωφών, Οσίου Μάρκου του κωφού, που ευρίσκεται εντός του περιβόλου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Αρσανίου.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος χαιρέτισε όλους τους παρισταμένους και συμπροσευχομένους προσκυνητές από διάφορα μέρη της Μεγαλονήσου Κρήτης, απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους κωφούς αδελφούς μας και τονίζοντας τη σπουδαιότητα της αληθινής ακρόασης του λόγου του Θεού, όπως έγινε και στη ζωή του Οσίου Μάρκου του κωφού, ο οποίος, παρά το ότι δεν μπορούσε να ακούσει με τα σωματικά αυτιά του, άκουσε τον λόγο και την πρόσκληση του Θεού στην καρδιά του, αγωνίστηκε και στεφανώθηκε με οσιακή δόξα και χάρη.

Ο Μητροπολίτης συνεχάρη επίσης όλους τους κτήτορες και ευεργέτες του Ιερού αυτού Ναού, ενός από τα ελάχιστα επ’ ονόματι του Οσίου Μάρκου του κωφού παρεκκλήσια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αλλά και απανταχού της γης, και μνημόνευσε με ευγνωμοσύνη τους μακαριστούς προκατόχους του, Μητροπολίτες Θεόδωρο και Άνθιμο, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην ανέγερση του Ιερού Ναού, καθώς και τον άμεσο προκάτοχό του, τον από Ρεθύμνης Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, ο οποίος κατ’ έτος τιμούσε αυτήν την ιερά πανήγυρι. Επιπλέον, ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρσανίου, Αρχιμανδρίτη Ευφραίμ Μανουσάκη, για την προετοιμασία της πανηγύρεως, καθώς και τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, κ. Ευάγγελο Καπαϊδονάκη, με τη συνοδεία του, οι οποίοι κάθε χρόνο πλαισιώνουν ιεροψαλτικά την πανήγυρι.

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης με τη συνοδεία του μετέβη στο Γηροκομείο Ρεθύμνου, όπου ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα και διένειμε ευλογίες και το κομμάτι της πίτας στους τροφίμους του Ιδρύματος, με τους οποίους συνέψαλε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, βεβαιώνοντας, για μία ακόμη φορά, την διαρκή στήριξη της Τοπικής Εκκλησίας στο έργο τούτο του μακαριστού μεγάλου αρχιερέως Τίτου Συλλιγαρδάκη.