Η εορτή του Αγίου Κλήμεντος στην Σκήτη Βεροίας

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Κλήμεντος Αρχιεπισκόπου Αχρίδος.

Στην διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Κλήμεντος που αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μαθητεύσας τα έθνη, Πάτερ σοφέ, και κηρύξας την πίστιν την αληθή, πάντας προσήγαγες τω Θεώ διά πίστεως».

Με αυτούς τους λόγους περιγρά­φει ο ιερός υμνογράφος τη ζωή και το έργο του εορταζομένου σήμερα αγίου Κλήμεντος, αρχιεπισκόπου Αχρίδος, του θαυματουργού, του πανηγυρικώς τιμωμένου στην ιερά αυτή Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας, η οποία φυλάσσει ως πολύτιμο θησαυρό και ιερό κειμήλιο τη σεπτή και χαριτόβρυτο και θαυματουργό κάρα του.

Και μπορεί να μας φαίνεται λιτός ο λόγος του ιερού υμνογράφου για να περιγράψει μία ζωή με αγώνες και αγωνίες, με δυσκολίες και προ­βλήματα, με ταλαιπωρίες και διώ­ξεις, με φυλακίσεις και βασανιστή­ρια, όπως ήταν η ζωή του εν αγίοις Πατρός ημών Κλήμεντος, αρχιεπι­σκο­που Αχρίδος, όμως οι λέξεις τις οποίες επιλέγει ο ιερός ποιητής είναι περιεκτικές όλων αυτών που προανέφερα και τα οποία υπέμεινε ο τιμώμενος άγιος χάριν του Χρι­στού και του Ευαγγελίου του. Διότι όλα αυτά είναι η κοινή μοίρα των μαθητών του Κυρίου και αποστό­λων του, όλων εκείνων, οι οποίοι και προ του αγίου Κλήμεντος επέ­λεξαν να βαδίσουν την αποστολι­κη οδό και έθεσαν τον εαυτό τους στη διακονία του Ευαγγελίου, κα­νοντας πράξη την εντολή του Κυ­ρίου «πορευθέντες, μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτά εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». Όλα αυτά είναι η κοινή μοίρα, ει­ναι το κοινό χαρακτηριστικό όλων των γνησίων μαθητών του Κυρίου, ο οποίος το δηλώνει κατηγορη­μα­τι­κα και απερίφραστα: «ουκ έστι δούλος μείζων του κυρίου αυτού· ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξου­σιν». Δεν υπάρχει, λέγει ο Χριστός, δούλος ανώτερος του κυρίου του, και επομένως, εάν εδίωξαν εμένα, θα διώξουν και σας.

Και αυτό το χαρακτηριστικό της γνησιότητος αξιώθηκε να αποκτή­σει και ο εορταζόμενος άγιος Κλη­μης, καθώς διώχθηκε, βασανίσθη­κε και αντιμετώπισε πλήθος εμπο­δίων, προκειμένου να επιτελέσει τη διακονία του, να μαθητεύσει τα έθνη στο Ευαγγέλιο του Χριστού και να τα καταστήσει μέλη της ποί­μνης του Αρχιποίμενος Χριστού.

Πως το απέκτησε όμως ο άγιος Κλήμης και πως αξιώθηκε της μεγάλης τιμής να μαθητεύσει τα έθνη και να τα προσαγάγει στον Χριστό διά της πίστεως;

Το απέκτησε με τη μαθητεία, το απέκτησε μαθητεύοντας και ο ίδιος, πριν να διδάξει τα σλαβικά φύλα, πλησίον των αγίων ισαπό­στο­λων και φωτιστών των Σλα­βων, πλησίον των αγίων Κυρίλλου και Με­θοδίου, και κυρίως πλησίον του αγίου Μεθοδίου.

Μαθήτευσε πρώτα ο ίδιος, γιατί η μαθητεία είναι ο μόνος δρόμος που υπάρχει μέσα στην Εκκλησία, είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος και γι᾽ αυτόν που θέλει να διακονήσει το Ευαγγέλιο, αλλά και γι᾽ αυτόν που θέλει να ζήσει την εν Χριστώ ζωή, γιατί είναι ο δρόμος ο οποίος καλ­λιερ­γεί την ταπείνωση και εκριζώ­νει τον εγωισμό. Είναι, για όποιον τον βαδίζει, ο δρόμος στον οποίο δεν υπάρχει ίδιον θέλημα, αλλά το θέλημα του Θεού. Είναι ο δρόμος στον οποίο δεν υπάρχει ούτε το «εγώ γνωρίζω» ούτε το «εγώ νομί­ζω», αλλά η ασφάλεια που προσ­φε­ρει το να εμπιστεύεσαι την καθο­δη­γησή σου στην εμπειρία των αγίων και της Εκκλησίας, ώστε να μην κινδυνεύεις να εκπέσεις της ορθής πίστεως και να περιπέσεις σε αιρέσεις και σχίσματα.

Στην Εκκλησία του Χριστού δεν υπάρχουν αυτόκλητοι κήρυκες και διδάσκαλοι. Δεν υπάρχουν άγιοι που αγίασαν μόνοι τους, πατέρες και ερμηνευτές του λόγου του Θεού, που ανεδείχθησαν μόνοι τους, χωρίς να μαθητεύσουν.

Μαθητές ήταν και οι άγιοι από­στο­λοι, πριν ο Χριστός να τους δω­σει την εντολή της διαδόσεως του Ευαγγελίου του στα πέρατα της οικουμένης, και μαθητές τους είχε συστήσει ο Κύριος να παραμείνουν, ακόμη και όταν θα ελάμβαναν το Πανάγιο Πνεύμα και θα πορευόταν να μα­θη­τεύσουν πάντα τα έθνη, λέγο­ντας: «μη κληθήτε καθηγηταί· εις γαρ υμών ο καθηγητής, ο Χριστός».

Μαθητές χρειάζεται ο Χριστός, γι᾽ αυτό και δεν επέλεξε σοφούς και γραμματείς για να κηρύξουν το Ευ­αγγέλιό του, αλλά «τα μωρά του κο­σμου» και τους αγραμμάτους αλιείς «εξελέξατο».

Ως μαθητής, λοιπόν, και ο άγιος Κλήμης, μαθητής των αγίων ισα­πο­στόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου, αξιώθηκε να μαθητεύσει και αυτός στο Ευαγγέλιο του Χριστού και να οδηγήσει στην πίστη και το φως του Χριστού χιλιάδες ανθρώπους, ακολουθώντας το παράδειγμα των διδασκάλων του, αλλά και να μπο­ρέσει με τη χάρη του Θεού να αντα­πεξέλθει με υπομονή και στους διωγ­μούς και στις δυσκολίες που συνάντησε κατά την επιτέλεση του έργου του και να αγιασθεί δι᾽ αυ­των, ώστε να ευφραίνεται πλέον στη βα­σιλεία των ουρανών και να προσφέρει και σε μας τη χάρη και την ευλογία και τα θαύματα των ιερών του λειψάνων και ιδιαιτέρως της χαριτοβρύτου και μυροβλύτου κάρας του.

Εορτάζοντας και εμείς και τιμώ­ντας σήμερα τη μνήμη του μεγά­λου αυτού πατρός της Εκκλησίας μας, του αγίου Κλήμεντος, ας διδα­χθούμε από το παράδειγμα της μαθη­τείας του και ας προσπα­θη­σουμε να το ακολουθήσουμε με ταπείνωση, μαθητεύοντας σε όσα διδάσκει η Εκκλησία μας, σε όσα συστήνουν οι Πατέρες και η εμπει­ρία των αγίων, ώστε να νικήσουμε το θέλημά μας και να βαδίσουμε και εμείς με ασφάλεια και βεβαιό­τη­τα την εν Χριστώ ζωή, για να αξιωθούμε της αινωίου βασιλείας του Θεού διά πρεσβειών του εν αγίοις πατρός ημών Κλήμεντος, αρχιεπισκόπου Αχρίδος του θαυ­μα­τουργού.