Η εορτή του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου και τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σύμης

Με την Χάρη του εν Τριάδι Θεού και επικαλούμενος την προς Αυτόν μεσιτείαν του εν Αγίοις ουρανίου προστάτου του, Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, εόρτασε ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος τα ονομαστήριά του, προεξάρχων των Ιερών Ακολουθιών στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Σύμης.

Το απόγευμα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2023, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη, πλαισιουμένου υπό του Ιερού κλήρου της Νήσου. Τα δε αναλόγια διακόνησαν γλυκυφθόγγως δεξιά, ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού κ. Δημοσθένης Γιανναράς και ο Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής Πανορμίτου κ. Σταύρος Πίλιουρας και αριστερά οι Ιεροψάλτες κ. Ελευθέριος Ξηράκης, κ. Αγαπητός Μιχελλής και κ. Πανορμίτης Κακακιός. Μεταξύ των συμμετεχόντων πιστών, παρέστησαν ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, ο Διοικητής του 549 Τ.Ε. Σύμης Αντισυνταγματάρχης κ. Στυλιανός Φωκάς και η Πρόεδρος της Ενώσεως Γυναικών Σύμης κ. Σεβαστή Νικόλη. Μετά την απόλυση, οι συμμετέχοντες κληρικοί και λαϊκοί ανέβηκαν στο παρακείμενο Αρχονταρίκι του Ναού, όπου έκαστος ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη και δέχθηκε τα εόρτια κεράσματα.

Σήμερα το πρωί, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία ομοίως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Σύμης με συλλειτουργούς του τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Πανορμίτου Αρχιμ. Αντώνιο Πατρό, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο και Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Πρωτοπρ. Στέφανο Μακρή, τον Οικονόμον π. Χρήστο Σταθόπουλο και τους Πρεσβ. π. Εμμανουήλ Λυκοπάντη, Συμαίο την καταγωγή, κληρικό της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τον π. Παντελεήμονα Μακρόπουλο, τον π. Γεώργιο Χατζηχρυσάφη, τον π. Αντώνιο Μανιά, τον π. Γεώργιο Κακακιό , τον π. Φιλόθεο Κάλφα και τον Ιεροδιάκονον π. Παύλο Τερεζάκη. Ξεχωριστές παρουσίες ήταν του Δημάρχου Σύμης κ. Ελευθερίου Παπακαλοδούκα, της Προέδρου του Δ. Σ. κ. Σεβαστής Λούπη, του Αντιδημάρχου Σύμης κ. Νικήτα Γρύλλη, του Διοικητού του 549 Τ.Ε. Αντισυνταγματάρχη κ. Στυλιανού Φωκά του 549 Τ.Ε. Σύμης της Προέδρου της Ενώσεως Γυναικών Σύμης κ. Σεβαστής Νικόλη και των εκπροσώπων των λοιπών τοπικών Αρχών, Φορέων και Συλλόγων.

Προ της Απολύσεως, ο π. Στέφανος Μακρής, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος εκ μέρους των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως προσεφώνησε εορτίως τον Μητροπολίτη, μιλώντας εμπνευσμένα για τον Ίδιο και το επιτελεσθέν κατά το διάστημα της Αρχιερατείας του αξιόλογο έργο του. Αντιφωνών ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε από καρδίας, μίλησε για την μεγάλη μορφή του εορταζομένου του Αγίου και ζήτησε τις προσευχές όλων για την θεοφιλή συνέχιση της Αρχιερατικής Διακονίας του στην πολυνησιωτική ακριτική Μητρόπολη. Τέλος διένειμε το αντίδωρο και μικρό εικονίδιο του Ιερού Χρυσοστόμου, εις έναν έκαστον των εκκλησιαζομένων, δεχόμενος τις εγκάρδιες ευχές του ευσεβούς ποιμνίου του.

Εν συνεχεία, το πυκνό εκκλησίασμα μετέβη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου ευχήθηκε και αύθις στον εορτάζοντα Μητροπολίτη και εδέχθη πλούσια δοχή και εόρτια κεράσματα.