Η εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία μνημονεύει ότι ο άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στην Μαγνησία της Θεσσαλίας επί της βασιλείας Σεβήρου και ηγεμόνος της Μαγνησίας Λουκιανού το έτος 198 μ.Χ., ομολόγησε τον Χριστό, αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στα είδωλα και υπεβήθη σε βασανιστήρια, δαρμούς και εκδορές του δέρματος και τέλος την αποτομή της κεφαλής.

Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων τίμησε τον Άγιο Χαράλαμπο για την πίστη και τα μαρτύριά του για τον Χριστό στην ιερά Μονή που είναι αφιερωμένη σε εκείνο, η οποία βρίκεται μεταξύ της απολήξεως της Οδού του Μαρτυρίου και του Φρικτού Γολγοθά.

Προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους τελέσθηκε Εσπερινός το απόγευμα και Θεία Λειτουργία το πρωΐ, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, συλλειτουργούντων αυτώ του Αρχιμανδρίτου π. Κλαυδίου, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου, των Πρεσβυτέρων π. Νεκταρίου και του εορτάζοντος π. Χαραλάμπους (Φάραχ), ψαλλόντων του Ιεροδιακονου π. Συμεών και του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου μετά των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών και προσευχομένων μοναχών, μοναζουσών και λαικών Ιεροσολυμιτών πιστών, ζητούντων την βοήθεια του αγίου για προστασία από τον covid -19, καθ’ ότι σε επιδημίες του παρελθόντος ο άγιος αποδείχθηκε ισχυρός βοηθός και ιατρός. Την εορτή τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελος Βλιώρας.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσήλθε για προσκύνηση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Την Πατριαρχική και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το εκκλησίασμα εδεξιώθη στο ηγουμενείο ο καλώς επιμελούμενος των της Μονής ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Κάλλιστος.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων