Η εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον Μητροπολιτικό Ναό Βεροίας

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου το πρωί ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας επί τη εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ενώ στο τέλος ευχήθηκε στον εορτάζοντα εφημέριο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Γρηγόριο Μάζα.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σου γαρ ο φθόγγος επί πάντα διήλθε της γης τα πέρατα, εκ­δι­δάσκων δοξάζειν την Τριάδα ομο­ου­σιον». Λίγες ημέρες πριν να εορτάσουμε τους τρεις μεγίστους φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος, τους τρεις με­γάλους και σοφούς ιεράρχες, η Εκ­κλησία μας τιμά σήμερα τον θεο­λογικώτερο των τριών. Τιμά τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, τον μεγάλο υπερασπιστή της ορθοδό­ξου πίστεως έναντι των αιρετικών διδασκαλιών των χριστομάχων οπα­δων του Αρείου και των πνευ­ματομάχων, και αυτόν που συνέ­βα­λε τα μέγιστα στη θεμελίωση της ορθοδόξου πίστεως σχετικά με την Αγία Τριάδα.

Γιατί ο άγιος Γρηγόριος ο Θεο­λο­γος δεν υπερασπίσθηκε την ορθή πίστη και την ορθότητα της παρα­δε­­δομένης από την Εκκλησία και τους πατέρες της πίστεως στα τρία πρόσωπα της αγίας Τριάδος μόνο κατά τις συνεδριάσεις της Β´ Οι­κου­­μενικής Συνόδου, αλλά και προηγουμένως. Διότι αυτός ανέλα­βε να στηρίξει τον πατέρα του, επί­σκοπο Ναζιανζού Γρηγόριο, στον αγώνα του εναντίον των Αρεια­νων, που είχαν αρχίσει και πάλι να δημιουργούν ταραχές στην Εκκλη­σία, αλλά και τον επιστήθιο φίλο του, τον Μέγα Βασίλειο, αρχιεπί­σκο­πο Καισαρείας της Καππαδο­κίας, στον ίδιο αγώνα. Και ακόμη, όταν οι ορθόδοξοι τον κάλεσαν στην Κωνσταντινούπολη για να υπε­ρασπισθεί και εκείνους από την μανία των αιρετικών, έσπευσε χω­ρις δεύτερη σκέψη να υπε­ρα­σπι­σθεί και να ανορθώσει την Εκ­κλη­σία της Κωνσταντι­νο­πο­λεως, που είχε μείνει εγκαταλελειμένη και είχε περιέλθει στα χέρια των αιρετικών. Βρήκε μόνο μία εκκλησία στην οποία ορθοδόξως ελατρεύετο ο Θεός και όταν έφυγε όλες οι εκκλησίες είχαν επανέλθει στην Ορθοδοξία.

Και επέτυχε σε αυτή την προ­σπάθεια με τη χάρη του Θεού και κατόρθωσε να καταγάγει μεγάλο θρίαμβο, ο οποίος ολοκλη­ρώθηκε με τη συμπλήρωση του Συμ­βόλου της Πίστεως με τα άρθρα που δια­τυ­πώνουν την πίστη των Ορθοδό­ξων για το τρίτο πρόσωπο της Πα­να­γίας Τριάδος, το Πανάγιο Πνεύ­μα και τη σχέση με τα άλλα δύο πρόσωπα της Τριαδικής Θεότητος.

Και μπορεί εμείς να μην είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τις λε­πτες έννοιες που αφορούν στο μυστήριο της Αγίας Τριάδος, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος τις κα­τενόησε με τη χάρη και τον φω­τισμό του Θεού και κατόρθωσε να τις διατυπώσει και να διατρα­νώσει την αληθή πίστη σε όλο τον κόσμο. Η πίστη αυτή αποτελεί το θεμέλιο της εν Χριστώ ζωής αλλά και την προϋπόθεση της σω­τη­ρίας μας. Διότι η σωτηρία μας οφείλεται ακρι­βως στη σχέση αγά­πης και ενό­τητος του Τριαδικού Θεού, μέσω της οποίας πραγμα­τω­νεται το μυστήριο της θείας οικο­νομίας, διά του οποίου ο άνθρωπος απαλ­λάσσεται από τα δεσμά της αμαρ­τίας και ενώνεται και πάλι με τον Θεό.

Αν ο Χριστός δεν ήταν ομοούσιος με τον Θεό-Πατέρα, όπως υποστή­ρι­ζε ο αιρετικός Άρειος, τότε ο Χριστός, ο οποίος «σαρξ εγένετο και εσκή­νωσεν εν ημίν», δεν θα ήταν Θεός, αλλά κτίσμα του Θεού, άρα δεν θα μπορούσε ούτε να σώσει ούτε να θεώσει τον άνθρωπο.

Αν πάλι το άγιο Πνεύμα δεν ήταν «ομοούσιο» με τα άλλα δύο προ­σω­πα της Παναγίας Τριάδος, αλλά κτίσμα και αυτό του Θεού, τότε δεν θα μπορούσε να είναι ο Παρά­κλη­τος, που «συγκροτεί» τον θεσμό της Εκκλησίας και οδηγεί την Εκ­κλησία και τους πιστούς «εις πα­σαν την αλήθειαν», η οποία απο­­τελεί προϋπόθεση της σωτη­ρίας, αλλά και δεν θα μπορούσε να τε­λεοί τα ιερά μυστήρια της Εκ­κλη­σίας, ώστε να αγιάζονται δι᾽ αυτών οι πιστοί.

Γι᾽αυτό και είναι σημαντικό να πι­στεύουμε σύμφωνα με τα ορθό­δο­ξα δόγματα της Εκκλησίας, αυτά που διδάσκει αιώνες τώρα, ακο­λου­­θω­ντας τους θεοφόρους και πνευ­ματοφόρους πατέρες και διδα­σκα­λους της, όπως ο εορταζόμενος σήμερα άγιος Γρηγόριος ο Θεολό­γος, και να μην αφήνουμε τον εαυ­το μας να παρασύρεται από διδα­σκαλίες που αποκλίνουν από την ορθή πίστη· να μην αφή­νουμε τον εαυτό μας να παρασύρεται από ανθρώπους που παριστά­νουν τους διδασκάλους, αλλά δι­δάσκουν τις δικές τους «αλήθειες» και όχι την αλή­θεια της Εκκλησίας του Χρι­στού, διότι πιστεύ­οντάς τους και ακο­λουθώ­ντας τους, ακόμη και αν δεν το κάνουν σκόπιμα, κινδυνεύ­ου­­με να παρασυρθούμε και να απο­μακρυνθούμε από την Ορθόδοξη Εκκλησία και πίστη και να χα­σουμε τη σωτηρία μας.

Αντίθετα, εμείς θα πρέπει να παραμένουμε σταθεροί σε όσα και μόνο διδάσκει η Αγία μας Εκ­κλη­σία, διότι αυτά είναι επιβεβαιω­με­να από τη χάρη του Παναγίου Πνεύ­μα­τος η οποία και φώτισε και αγίασε τους πατέρες και διδασκά­λους της Εκκλησίας μας. Και τιμώντας τους, όπως τον εορταζόμενο σήμερα μεγάλο ιεράρχη και θεολό­γο, τον άγιο Γρηγόριο, να εμπνευ­όμεθα από τη δική τους πίστη και υπακοή στην Εκκλησία και να τιμούμε ορθοδόξως την Παναγία Τριάδα.