Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021, εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή του αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού στην επ’ ονόματι αυτού ιερά Μονή, η οποία βρίσκεται μεταξύ της απολήξεως της Οδού του Μαρτυρίου (Via Dolorosa) και του Ναού της Αναστάσεως και στα ερείπια της Πύλης, την οποία διήλθε ο Κύριος αίρων τον Σταυρόν Αυτού προς τον Γολγοθά.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία μνημονεύει τον άγιο Χαράλαμπο ως ιερέα διακονούντα στην Μαγνησία της Θεσσαλίας, ομολογήσαντα τον Χριστόν και μαρτυρήσαντα επί βασιλείας Σεβήρου και ηγεμόνος της Μαγνησίας Λουκιανού εν έτει 198 και αξιωθέντα παρά του Θεού του χαρίσματος της θαυματουργικής θεραπείας και δη αυτής της πανώλους, ταίς πρεσβείαις αυτού είθε να θεραπεύσει ημάς ο Κύριος εκ της πανδημίας του covid-19.

Στην ως άνω Ιερά Μονή έλαβε χώρα Εσπερινός και θεία Λειτουργία, της οποίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, συλλειτουργούντων του Δραγουμάνου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου και των Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων π. Νεκταρίου και π. Χαραλάμπους/ Φάραχ και του Ιεροδιακόνου Συμεών, ψαλλόντων του Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου και των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών υπό τον κ. Βασίλειον Γκοτσόπουλον και μετεχόντων του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα, μοναχών και κατοίκων των Ιεροσολύμων.

Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας επισκέφθηκε την Μονή για προσκύνηση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά Πατέρων Αγιοταφιτών.

Τον Πατριάρχη και την Αρχιερατική Συνοδεία και το εκκλησίασμα φιλοξένησε ο καλώς επιμελούμενος των της Μονής Αρχιμανδρίτης π. Κάλλιστος.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων