Η εορτή του Αγίου Αρτεμίου στην Πάτρα

Σε κλίμα ιεράς κατανύξεως εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Ο Άγιος Αρτέμιος είναι ιδρυτής της Ιεράς Μονής Παναγίας Γηροκομητίσσης Πατρών. Ήλθε στην Πάτρα το 357 μ. Χ απεσταλμένος του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου, προκειμένου να πάρει τα ιερά Λείψανα του Αποστόλου Ανδρέου και να μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη στον Ναό των Αγίων Αποστόλων. Αυτό επετεύχθηκε μετά από πολλές συζητήσεις για να ξεπεραστούν οι πολλές δυσκολίες ένεκα της αρνήσεως των Πατρέων να παραδώσουν το ιερό του Πρωτοκλήτου Λείψανο.

Στον αύλειο χώρο της Μονής Γηροκομείου Πατρών έχει ανεγερθεί Ναός προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, εν πληθούση Εκκλησία και παρουσία της τοπικής Ηγεσίας της Αστυνομίας, αφού ο Άγιος Αρτέμιος εορτάζεται ως προστάτης Άγιος της Αστυνομίας.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, μίλησε για την αγία βιοτή και πολιτεία του Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, για την σχέση του με την Πάτρα και για την ομολογία του και μαρτυρία του υπέρ Ιησού Χριστού, ενώπιον του ασεβούς Αυτοκράτορος Ιουλιανού, ο οποίος έμεινε στην ιστορία με το χαρακτηριστικό προσωνύμιο «παραβάτης η αποστάτης». Τόνισε ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος την αξία της ομολογίας αυτής και στην εποχή μας της οποίας χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η αποιεροποίησις της ζωής και τέλος ευχήθηκε τα δέοντα στην Ηγεσία της Αστυνομίας και σε όλους όσοι υπηρετούν στο Αστυνομικό Σώμα, και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην κοινωνία μας.

Ανήμερα προέστη της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηροκομητίσσης, Αρχιμ. π. Συμεών Χατζής, συμπαραστατούμενος από τους Πατέρες του Ιερού Μοναστηριού.

Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος προέστη της Δοξολογίας η οποία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Πολιούχου των Πατρών, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου επί τη εορτή του Αγίου Αρτεμίου, προστάτου της Ελληνικής Αστυνομίας.