Η εορτή του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου στη Μητρόπολη Σμύρνης

Τιμήθηκε στη Σμύρνη η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου, ουράνιου προστάτη του Ποιμενάρχη της πρωτεύουσας της Ιωνίας, Σεβ. Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίου.

Το εσπέρας της Πέμπτης, 10 Ιουνίου 2021, τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός της μνήμης του Αγίου, την δε κυριώνυμο ημέρα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο εορτάζων Ποιμενάρχης, ο οποίος, μετά την απόλυση δέχθηκε τις ευχές του μικρού ποιμνίου του.

Παρέστησαν προσευχητικώς η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη κ. Δέσποινα Μπαλκίζα, τα μέλη της Ελληνικής Στρατιωτικής Αποστολής στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, υπό την ηγεσία του επικεφαλής αυτής Συνταγματάρχου κ. Ευθυμίου Αγγελοπούλου, συνεργάτες και μέλη της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης.

Απευθυνόμενος σε αυτούς ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η τιμή στον προστάτη Άγιο του Ποιμενάρχου μιας Επισκοπής δεν συνιστά απλώς μία αφορμή κοινωνικής εκδηλώσεως προς τον επώνυμον του Αγίου Επίσκοπο αλλά προσευχητική και ευχαριστιακή ευκαιρία για την έκφραση της εν Χριστώ ενώπιον του Αγίου Θυσιαστηρίου ενότητας των μελών μιας Τοπικής Εκκλησίας καθώς, ως γνωστόν, όπου ο Επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία, κατά την αποστροφή του Αγίου Ιγνατίου, Επισκόπου Αντιοχείας, προς τους Σμυρναίους, στην επιστολή που απέστειλε σε αυτούς.

Εν συνεχεία, ο Σεβ. κ. Βαρθολομαίος ανέπτυξε το περιεχόμενο αυτής της αποστροφής, ως ιδιαιτέρας σημασίας για την Αποκαλυπτική Λυχνία και Αποστολική Επισκοπή Σμύρνης, καθ’ ότι ο υπό της Εκκλησίας ταχθείς Επίσκοπος αποτελεί ορατό σημείο ενότητας για το πολύμορφο και πολυεθνικό Ορθόδοξο ποίμνιο της συγχρόνου Σμύρνης αλλά και σημείο αναφοράς και άξονας της ύπαρξής της, αφού διά της καταστάσεως Επισκόπου ανασυστάθηκε η ιστορική Επισκοπή.

Επιλέγων, δοξολόγησε το Όνομα του εν Τριάδι Θεού, διότι διά πρεσβειών του πάτρωνός του Αγίου Βαρθολομαίου και των εν Αγίοις προκατόχων του Επισκόπων Σμύρνης Βουκόλου και Πολυκάρπου και πάντων των Αγίων της «νύμφης της Ιωνίας» Σμύρνης, η Ιερά Μητρόπολη αναδιοργανούται τόσο διά της εκ Θεού αποστολής καταλλήλων συγκηρυναίων, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι διακονούν έκαστος μετά πλείστης και πάσης προθυμίας εκ της ιδίας αυτού σκοπιάς και κατά το μέτρο των δυνάμεων αυτού, όσον και διά της συναγωγής των διασκορπισμένων λογικών προβάτων στη νοητή μάνδρα της τοπικής εκκλησιαστικής κοινότητος, κατέκλεισε ευχαριστώντας τους πάντες για την συμβολή τους στην προσπάθεια ανορθώσεως της πεπτωκυίας σκηνής της Σμύρνης, αναλαμβάνοντας έργο και τάξη αναγεννωμένου φοίνικα.