Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το Σάββατον, 30ήνΙανουαρίου / 12ην Φεβρουαρίου 2022, εωρτάσθη υπό του Πατριαρχείου η εορτή των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών, ήτοι Βασιλείου του Μεγάλου, Επισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, Γρηγορίου του Θεολόγου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Ιωάννου του Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως.

Η Εκκλησία εορτάζει τους αγίους τούτους εις μίαν κοινήν εορτήν από του 12ου αιώνος προς επίλυσιν διαφωνίας των πιστών, άλλων δεχομένων ως μεγαλύτερον Βασίλειον τον Μέγαν, αυτοαποκαλουμένων Βασιλειτών, άλλων τον άγιον Ιωάννην τον Χρυσόστομον αυτοαποκαλουμένων Ιωαννιτών και άλλων τον Άγιον Γρηγόριον τον Θεολόγον αυτοαποκαλουμένων Γρηγοριτών.

Τους αγίους τούτους η Εκκλησία εορτάζει ουχί μόνον ως πρότυπα αρετής και αγιότητος αλλά και ως προστάτας των γραμμάτων και της παιδείας και των στοιχείων της αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, των μην εναντιουμένων εις την χριστιανικήν διδασκαλίαν.

Τους τρεις Ιεράρχας τούτους η Εκκλησία Ιεροσολύμων ετίμησεν εις τον ιερόν Ναόν της Αγίας Τριάδος της εν Σιών Πατριαρχικής Σχολής δι᾽ Εσπερινού αφ᾽ εσπέρας και διά θείας Λειτουργίας την πρωίαν, της οποίας προεξήρξεν ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας και Γέρων Σκευοφύλαξ Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος, συλλειτουργούντων αυτώ του Αρχιμανδρίτου π. Κλαυδίου, των Πρεσβυτέρων π. Φάραχ και π. Νεκταρίου, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου, του Ιεροδιακόνου π. Πατρικίου και ψαλλόντων του Ιεροδιακόνου π. Συμεών, Γραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου μετά του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου, των μαθητών της Σχολής και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα. Τον πανηγυρικόν της ημέρας εξεφώνησεν ο Σχολάρχης Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος.

Μετά την θείαν Λειτουργίαν ο Σχολάρχης Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος εδεξιώθη καθηγητάς, μαθητάς και το εκκλησίασμα εις την αίθουσαν τελετών της Σχολής.