Η εορτή των Εγκαινίων του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή των Εγκαινίων του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως.

Κατά την ημέρα αυτή η Εκκλησία όλη, ιδία η των Ιεροσολύμων, αναμιμνήσκεται ότι μετά την ανοικοδόμηση του Ναού της Αναστάσεως κατά τη δεκαετία 326-336 μ.Χ. έλαβε χώρα η τελετή των Εγκαινίων του από την Αγία Ελένη, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων Μακαρίου, παρουσία πλειάδος Επισκόπων, κατόποιν εντολής του αυτοκράτορος Μεγάλου Κωνσταντίνου και ιερέων και χιλιάδων λαϊκών, οι οποίοι συναθροίστηκαν για να δουν τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου που υψώθηκε προς θέα πολλών μακρόθεν, οι οποίοι αναφώνησαν το «Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον» πολλάκις, εν ω ο σταυρός υψωνόταν προς τα τέσσαρα σημεία του ορίζοντα για αγιασμό των ανθρώπων αλλά και της κτίσεως.

Για το ιστορικό γεγονός αυτό, το οποίο εγκαινίασε την Ρωμαϊκή – Βυζαντινή περίοδο στα Ιεροσόλυμα, τελέσθηκε θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Ναού της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμένου, συλλειτουργούντων των Αρχιμανδριτών π. Ραφαήλ, π. Κλαυδίου, π. Διονυσίου του π. Νεκταρίου και του Ναίτου π. Αναστασίου, και Ιερέων παρεπιδημούντων εξ Ελλάδος, ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου π. Συμεών, του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου και των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών.

Μετά τη θεία Λειτουργία η Αρχιερατική συνοδεία απέδωσε τα σέβη αυτής στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο στο γραφείο του.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων