Η Εορτή των Εγκαινίων του Ναού της Αναστάσεως στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εόρτασε η μνήμη των Εγκαινίων του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως.

Κατά την εορτή αυτή, η Εκκλησία αναμιμνήσκεται δοξολογούσα τον Θεόν, ότι μετά την ανέγερση του Ναού της Αναστάσεως στον τόπο του Φρικτού Γολγοθά από την Αγία Ελένη, ο Μέγας Κωνσταντίνος συνεκάλεσε τους Επισκόπους, οι οποίοι είχαν συναχθεί στη Τύρο της Σιδώνος για να έρθουν στα Ιεροσόλυμα και να τελέσουν τα Εγκαίνια του περικαλλούς Ναού, η ανέγερση του οποίου κράτησε από του έτους 326 – 336 μ.Χ.

Οι Επίσκοποι αυτοί συνήλθαν και τέλεσαν τα Εγκαίνια του Ναού στις 13 Σεπτεμβρίου του 336 μ.Χ. Αυτό το γεγονός ήταν αναγκαίο για την ανέγερση του Ναού, «η ωραιότης του οποίου συνηγωνίζετο την ευπρέπειαν του άνω στερεώματος», κατά τον υμνωδό.

Την επόμενη μέρα των Εγκαινίων, ο Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος και η Αγία Ελένη επέδειξαν τον Τίμιο Σταυρό για προσκύνηση από τα πλήθη των πιστών.

Προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Ναού της Αναστάσεως, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Λύδδης κ. Δημητρίου, συλλειτουργούντων των Αρχιμαδριτών Πατέρων Πορφυρίου και Νικοδήμου, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου και του Ιεροδιακόνου π. Συμεών, ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου και μετεχόντων πιστών εν κατανυκτική προσευχή, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και προσωπικού του Προξενείου.

Μετά την Θεία Λειτουργία, η Αρχιερατική Συνοδεία ανήλθε στο Πατριαρχείο και απέδωσε τα σέβη της στον Μακαριώτατο.