Η εορτή των Αγίων Ιωάννου και Γεωργίου των Χοζεβιτών στα Ιεροσόλυμα

Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, εορτάστηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή των Αγίων Γεωργίου και Ιωάννου των Χοζεβιτών.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία, ιδίως των Ιεροσολύμων, αναμιμνήσκεται τον Άγιο Ιωάννη, ως εγκαταλείψαντα τις ποιμαντικές φροντίδες της Μητροπόλεως Καισαρείας της Παλαιστίνης και εγκαταβιώσαντα στην κοιλάδα Χορράθ στα ασκητήρια των πρώτων Πατέρων ασκητών Ζήνωνος, Ηλιού, Αίαντος, Γανναίου και Πρώμου και αναδείξαντα ως Μοναστικό Κέντρο τη Μονή λόγω της αγιότητός του, καθοδηγώντας ποιμαντικά χιλιάδες μοναχούς, και τον Άγιο Γεώργιο, προελθόντα εκ Κύπρου και ασκητεύσαντα στη Μονή και ανακαινίσαντα αυτήν εκ των φθορών της Περσικής εισβολής του 614 μ.Χ.

Για τη δράση τους αυτή, οι δύο εν λόγω Άγιοι φέρονται ως κτήτορες και ιδρυτές της Μονής.

Η μνήμη τους εορτάστηκε με ολονυχτία Αγρυπνία, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, τον οποίο υποδέχθηκε και προσφώνησε ο Ηγούμενος της μονής Αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος.

Μετά του Μακαριωτάτου κ. Θεοφίλου συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ και έψαλαν οι μοναχοί της Μονής μετά τού κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου.

Προ του Κοινωνικού ο Μακαριώτατος κήρυξε τον θείο Λόγον, ενώ μετά την αγρυπνία ακολούθησε μοναστηριακή Τράπεζα.