Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή του Σταυρού

Την Κυριακή μετά την Ύψωση, 3 Οκτωβρίου 2021, εορτάστηκε η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή του Σταυρού, την κειμένην στην Δυτική Ιερουσαλήμ πλησίον της Εβραικής Βουλής.

Ενταύθα κατά την τάξη της Εκκλησίας Ιεροσολύμων εορτάζεται η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μία εβδομάδα μετά την εορτή της Υψώσεως, επειδή υπάρχει αρχαία εκκλησιαστική παράδοσις, ότι στην περιοχή αυτή εφυτεύθη υπό του Λωτ το τρισύνθετο ξύλο εκ πεύκης, κυπαρίσσου και κέδρου, εκ του οποίου κατεσκευάσθη ο Σταυρός, εφ’ ου προσηλώθη εκουσίως διά την άφεσιν των αμαρτιών ημών ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.

Στην ιστορική Μονή ταύτην διετήρει το Πατριαρχείον την περίφημο Ανωτάτη Θεολογική Σχολή από του 1845-1909, εξ ης απεφοίτησαν διακεκριμένοι επιστήμονες κληρικοί και λαικοί.

Στον αρχαίο Ναό της Μονής ζωγραφισμένο διά θαυμασίων εικονογραφιών και μετά ψηφιδωτού επί του δαπέδου τελέστηκε Εσπερινός αφ’ εσπέρας της εορτής και θεία Λειτουργία ανήμερα, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου και συλλειτουργούντων αυτώ των Αγιοταφιτών Αρχιμανδριτών π. Ματθαίου και π. Μελετίου, του π. Δομετιανού εκπροσώπου της Ρωσσικής Πνευματικής Αποστολής εις τα Ιεροσόλυμα (MISSIA), του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου, ψάλλοντος του Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου και προσευχομένων Ιεροσολυμιτών πιστών και άλλων εκ των κατεχομένων περιοχών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα.

Διαρκούσης της θείας Λειτουργίας επεσκέφθη την Μονή για προσκύνηση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Μετά την θεία Λειτουργία έλαβε χώρα η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον τόπο, εν ω είχε φυτευθεί το ξύλον υπό του Λωτ και εν ω νυν υπάρχει παρεκκλήσιο όπισθεν της Αγίας Τραπέζης.

Μετά την Ύψωση, την μεσημβρίαν, ο ηγούμενος Αρχιεπίσκοπος Πέλλης κ. Φιλούμενος παρέθεσε τράπεζα στον Μακαριώτατο, τον κ. Βλιώρα και άλλους.