Η εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Τετάρτη, 20η Ιανουαρίου 2021, εορτάστηκε στο Πατριαρχείο η εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου και βαπτιστή Ιωάννη.

Κατά την εορτή η Εκκλησία πραγματοποίησε Σύναξη, δηλαδή συγκέντρωση των πιστών, προκειμένου να τιμήσει τον Ιωάννη τον Πρόδρομο που βάπτισε τον Κύριο ημών Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Σύμφωνα με το τροπάριο η «χείρ αυτού ήψατο την ακήρατον κορυφήν του Δεσπότου». Αυτή η χείρα παρακαλεί η Εκκλησία, τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, «όπως εκτείνη προς Κύριον και απεργάσεται Αυτόν ίλεων προς ημάς».

Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στα Ιεροσόλυμα και δίπλα στον Ναό της Αναστάσεως βρέθηκαν στην ιστορική Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Εκεί, με μικρό αριθμό μοναζουσών, λόγω του covid-19 και με ελάχιστους πιστούς τέλεσε τη θεία Λειτουργίαν ο Αρχιμανδρίτης π. Μακάριος συλλειτουργούντος του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου, και ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας επισκέφθηκε την Ιερά Μονήν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος να προσκυνήσει τους Πατέρες Αγιοταφίτες, τους οποίους ανέψυξε ο ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος και μετά αυτών, το εκκλησίασμα.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων