Η εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Κυριακή, 3 Απριλίου 2022, Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, εoρτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, η οποία βρίσκεται στην Δυτική Ιερουσαλήμ πλησίον της Εβραικής Βουλής.

Η εορτή αύτη είθισται να εορτάζεται από την Εκκλησία των Ιεροσολύμων στην Μονή αυτή μία εβδομάδα μετά την εν τω Ναώ της Αναστάσεως εορτή της προηγουμένης Γ΄ Κυριακής των Νηστειών, λόγω παραδόσεως της Εκκλησίας ότι στην περιοχή αυτή φυτεύτηκε από τον Λωτ κατ’ εντολή του Πατριάρχου Αβραάμ το τρισύνθετο ξύλο του πεύκου, κυπαρίσσου και κέδρου, εκ του οποίου αργότερα κατεσκευάσθηκε ο Σταυρός, επί του οποίου προσηλώθη το άχραντο Σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Προς τιμήν του Τιμίου Σταυρού τελέσθηκε Εσπερινός το απόγευμα και θεία Λειτουργία το πρωί, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και συλλειτουργούντων αυτώ του Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου και του Αρχιμανδρίτου π. Κλαυδίου, του Αρχιδιακόνου Μάρκου και του Ιεροδιακόνου Συμεών, ψάλλοντος του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου, προσελθόντων πιστών Ελληνοφώνων της ελληνικής παροικίας Ιεροσολύμων, Αραβοφώνων της Κοινότητος Ιεροσολύμων, Ρωσοφώνων, Ρουμανοφώνων και Αραβοφώνων εκ των κατεχομένων περιοχών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και μελών του Ελληνικού Γενικού Προξενείου και του Πρέσβεως της Γεωργίας κ. Lasha.

Μετά την θεία Λειτουργία ακολούθησε η λιτανεία του Τιμίου Σταυρού και παρετέθη υπό του καλώς επιμελουμένου των της Μονής Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμένου εόρτιο κέρασμα στο ηγουμενείο και στο προαύλιο της Μονής.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων