Η εορτή της προσκυνήσεως της Τιμίας Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου

Την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021, εορτάστηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της προσκυνήσεως της Τιμίας Αλύσεως του Αγίου ενδόξου πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Πέτρου.

Κατά την εορτή αυτή η Εκκλησία όλη, ιδία η των Ιεροσολύμων, επιτελεί την μνήμη του γεγονότος της φυλάκισης του Αποστόλου Πέτρου σύμφωνα προς το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, (Πραξ. 12, 1-19).

Ενθυμείται, δηλαδή η Εκκλησία ότι Ηρώδης Αντύπας, ο οποίος είχε θανατώσει τον Ιάκωβο τον αδελφό του Ευαγγελιστού Ιωάννου, είχε φυλακίσει τον απόστολο Πέτρο και τον κρατούσε, για να τον θανατώσει και να τον προσφέρει ως εκδούλευση στους Ιουδαίους.

Το γεγονός αυτό εορτάστηκε στην Ιερά Μονή του αγίου Νικοδήμου του νυκτερινού μαθητού του Κυρίου ή «της Φακής», τόπον φυλάκισης του Αποστόλου Πέτρου.

Ενταύθα έλαβε χώραν η εορτή της προσκύνησης της Τιμίας Αλύσεως του αποστόλου Πέτρου με Εσπερινό την παραμονή και θεία Λειτουργία την κυριώνυμο ημέρα, λειτουργούντος του Αρχιμανδρίτου Μελετίου με τους Αραβόφωνους Πρεσβύτερους Νεκτάριο και Χαντέρ και τον Ιεροδιάκονο Συμεών, ψάλλοντος του Βασιλείου Γκοτσοπούλου μετά των μαθητών της Σχολής Αγίας Σιών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και μελών του Προξενείου, φιλοξενούντος του ηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Μακαρίου, υποδεχομένου και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, ο οποίος ήρθε για προσκύνηση.