Η εορτή της Πεντηκοστής και χειροθεσία δύο αναγνωστών στη Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου

Η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Αγίας Πεντηκοστής, ως εσχάτη εορτή που ολοκληρώνει τον κύκλο όλης της Θείας Οικονομίας, δηλαδή του έργου που επετέλεσε ο Ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού, Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, διά την σωτηρία του κόσμου, εορτάστηκε με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη και σεμνοπρέπεια στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου το Σάββατο και την Κυριακή, 19 και 20 Ιουνίου 2021, η οποία άλλωστε αποτελεί διά εθνικούς λόγους και την δευτέρα Πανήγυρη της Ι. Μονής.

Το εσπέρας του Σαββάτου και ώρα 19:00 τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου υπό του Πανοσιολ. Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου του Οικουμ. Θρόνου π. Αντωνίου Πατρού και πάντων των Εφημερίων της Νήσου μας, ως και του Διακόνου μας π. Γεωργίου Κακακιού.

Κατά δε την τυπική τάξη της εορτής έλαβε χώρα η Λιτή, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η ευλόγηση των προσφερομένων Άρτων.

Προ της απολύσεως της εσπερινής ακολουθίας, ο Μητροπολίτη Σύμης, χειροθέτησε εις Πρωτοψάλτη και Αναγνώστη τον κ. Μερκούριο Γιανναρά, Ιεροψάλτη της Ι. Μονής Πανορμίτου, ως και εις Ιερόπαιδα και Αναγνώστη τον κ. Αντώνιο Τερεζάκη Φοιτητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Τους δύο χειροθετηθέντας, ο Σεβασμιώτατος περιέβαλε το ιερόν ράσο, όχι μόνον για λόγους βεβαίως λειτουργικής ευπρέπειας, ιεροπρέπειας, σεμνότητας και παραδοσιακότητας, αλλά για την ευαρέσκεια και επιβράβευση της παιδιόθεν εκκλησιαστικής διακονίας και προσφοράς τους στην Εκκλησία.

Ταύτα πάντα επεσήμανε και τόνισε άλλωστε στη σύντομη ομιλία του, αφού συνεχάρη ως Πνευματικός Πατήρ και τα δύο πνευματικά τέκνα του, καθώς και τον Άγιο Καθηγούμενο για την πνευματική άνθηση της Ι. Μονής.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, μίλησε στους ευλαβείς προσκυνητές για το γεγονός της Πεντηκοστής και της Επιφοίτσης του Αγίου Πνεύματος, το Οποίο φώτισε την καρδίαν των Αγίων Αποστόλων διά της αληθούς θεογνωσίας και θέρμανε αυτήν διά του πυρός της Θείας αγάπης.

Την ιερά υμνωδία ανέμελψαν γλυκυφθόγγως οι Ιεροψάλτες, ο πρότερον χειροθετηθείς Αναγνώστης κ. Μερκούριος Γιανναράς Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής, οι εξ Αθηνών και Ρόδου φιλοξενούμενοι αντιστοίχως κ. Γρηγόριος Καφίρης και κ. Κων/νος Κατσίλης Ιατρός και οι Συμαίοι κ. Δημοσθένης Γιανναράς, κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και κ. Πανορμίτης Κακακιός μεθ’ ετέρων.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου και ακολούθησε η τέλεση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εξ αυτού, συλλειτουργούντων του Πανοσ. Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Αντωνίου Πατρού και του Διακόνου μας π. Γεωργίου Κακακιού.

Ευθύς αμέσως μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος, κατά την διάρκεια του οποίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, ανέπεμψε τις κατανυκτικές ευχές της Γονυκλισίας. Εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθ. Παπακαλοδούκας μετά του Αντιδημάρχου κ. Νικήτα Γρύλλη, ο Διοικητής της Δ.Α.Ν. Σύμης κ. Χαρ. Στραβοπόδης Συνταγματάρχης (ΠΖ), ως και οι Έφοροι της Ι. Μονής.

Καθ’ όλη την διάρκεια της Λειτουργικής σύναξης, πλήθος προσκυνητών από την Σύμη, αλλά και πολλοί άλλοι που έφθασαν με ημερόπλοια από την Ρόδο και την Κω, ακολουθώντας τα εν ισχύι υγειονομικά μέτρα και εφαρμόζοντας τις οδηγίες των υπευθύνων της Ι. Μονής, προσέρχονταν συγκροτημένα έμπροσθεν της θαυματουργού Εικόνος του Ταξιάρχου, για να την ασπαστούν ευλαβικά και να λάβουν ενίσχυση και σθένος εκ της Επιφοιτήσεως του Παναγίου Πνεύματος, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συγκυρίες της εποχής μας.