Η εορτή της Παραμονής των Θεοφανίων στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εορτή της Παραμονής των Θεοφανίων εορτάσθηκε την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η εορτή αυτή εορτάσθηκε ως μνήμη της εν τω Ιορδάνη βαπτίσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, εν η και «η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις», δηλαδή της φωνής του Πατρός του Κυρίου βαπτιζομένου και του Πνεύματος σε μορφή περιστεριού.

Κατά την Δεσποτική αυτή εορτή στο Πατριαρχικό και Μοναστηριακό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προεξάρχοντος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου μετά τον Όρθρο ανεγνώσθησαν οι Μεγάλες Ώρες των Θεοφανίων, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και στο τέλος της ο Αγιασμός του ύδατος διά του «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε».

Μετά το τέλος του Αγιασμού, η Πατριαρχική Αγιοταφιτική Συνοδεία ανήλθε στα Πατριαρχεία, όπου ο εφημέριος αγίασε την αίθουσα και ο Πατριάρχης ανέμενε την συνοδεία εκ του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου, όπου τελέσθηκε ο αγιασμός από τον Αρχιεπίσκοπο Σεβαστείας κ. Θεοδόσιο.

Τούτων γενομένων, ο Πατριάρχης αναχώρησε διά Ιορδάνην διερχόμενος πρώτον διά της Ιεριχούς και της Μονής του Προφήτου Ελισσαίου, της Νομαρχίας Ιεριχούς και φθάνοντας στην Μονή του Τιμίου Προδρόμου, όπου έγινε δεκτός με θερμή υποδοχή από τον ηγούμενο Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο και τις Αρχές, του Σώματος των Προσκόπων, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και του λαού.

Εκεί ανεγνώσθη η Θ’ Ώρα, ακολούθησε πορεία προς τον ποταμό Ιορδάνη, πραγματοποιήθηκε Εσπερινός και ο Αγιασμός επί της εξέδρας και ακολούθησε η βάπτιση του Σταυρού στα Ιορδάνεια ρείθρα, ψαλλομένου του «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε».

Την Πατριαρχική Συνοδεία και πολλούς άλλους εδεξιώθη διά νηστησίμου κεράσματος ο ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων