Η εορτή της Παναγίας της Μαυρομωλίτισσας στο Μέγα Ρεύμα της Πόλεως

Στην Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος της Πόλεως βρίσκεται αποθησαυρισμένη, από τις αρχές του 18ου αιώνα, η αρχαία εικόνα της Παναγίας της Μαυρομωλίτισσας. Η εικόνα αυτή προέρχεται από το Μοναστήρι της Παναγίας της Παντάνασσας του Μαύρου Μώλου, το οποίο βρισκόταν κοντά στις μυθικές Συμπληγάδες Πέτρες, στην έξοδο του Βοσπόρου προς την Μαύρη Θάλασσα.

Το Μοναστήρι αυτό ήταν χτισμένο τον 12ο αιώνα, καταστράφηκε όμως το έτος 1713. Οι Μοναχοί διασκορπίστηκαν, μερικοί όμως από αυτούς μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας στο Μέγα Ρεύμα, μαζί με την παράδοση ότι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Πιστοί και οι σύγχρονοι Μεγαρευμιώτες στο παλαιό αυτό έθος, τίμησαν και εφέτος την Παντάνασσα Μαυρομωλίττισα Θεοτόκο με μία σεμνή πανήγυρη, στην οποία προεξήρχε Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τράλλεων κ. Βενιαμίν, πλαισιωμένος από τον Πανοσιολ. Μέγα Κατηχητή κ. Χρύσανθο, Ιερ. Προϊστάμενο της Κοινότητας, και τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ευάγγελο Γρηγοριάδη, Ιερ. Προϊστάμενο της γειτονικής Κοινότητας Μεσαχώρου, ενώ διακόνησε ο Διάκονος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου κ. Κωνσταντίνος Μαυρομάτης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το απόγευμα της Τρίτης, 22 Αυγούστου, τελέστηκε ο Μεγάλος Εσπερινός της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη διάρκεια του οποίου ευλογήθηκε η αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων Μεγαρευμιωτών, και το πρωί της Τετάρτης, 23 Αυγούστου, τελέστηκε ο Όρθρος της Θεομητορικής εορτής και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο δροσερός κήπος του Ταξιάρχη φιλοξένησε και τις δύο μέρες τους ευλαβείς προσκυνητές της Παναγίας της Μαυρομωλίτισσας, οι οποίοι δέχθηκαν τις εγκάρδιες περιποιήσεις της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Κοινότητας.

Η Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος εύχεται στους όπου γης Μεγαρευμιώτες και σε όλον τον κόσμο να έχουν πάντοτε τη σκέπη και τη βοήθεια της Παναγίας της Μαυρομωλίτισσας και να ζήσουν χρόνια πολλά και καλά.