Η Εορτή της Γεννήσεως του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Port Augusta της Νοτίου Αυστραλίας

Η Εορτή της Γεννήσεως του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (24η Ιουνίου) έπεσε φέτος ημέρα Σάββατο, προσφέροντας μια καλή ευκαιρία για την ετήσια προσκυνηματική εκδρομή της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Αδελαΐδος στην Ενορία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στο Port Augusta. Με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, τελέστηκε το Απόδειπνο και η Θεία Λειτουργία σε αυτήν την ιστορική εκκλησία.

Το Απόδειπνο τελέστηκε την Παρασκευή το βράδυ από μια μικρή ομάδα που πήγε νωρίς για να προετοιμάσει την εκκλησία (καθώς δεν είχε χρησιμοποιηθεί από τον περασμένο Αύγουστο). Το επόμενο πρωί, ο Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, με την υποστήριξη του π. Ιερεμία Krieg και του Διακόνου Ιωάννη Σαριδάκη. Μια μικρή ομάδα προσκυνητών από την Αδελαΐδα (συμπεριλαμβανομένου ενός λεωφορείου που οργάνωσε η Κεντρική Φιλόπτωχος), μαζί με μερικούς ντόπιους, συνέστησαν ένα περίπου 25-μελές δυναμικό εκκλησίασμα. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε γεύμα με ψάρι που επιμελήθηκε η Κεντρική Φιλόπτωχος.

Το γεγονός ότι στο Port Augusta υπάρχει μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή είναι από μόνο του ένα θαύμα, καθώς ακόμα και στην ακμή της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή αυτή, υπήρχαν μόνο περίπου 15-20 ελληνικές οικογένειες. Οφείλεται πρωτίστως στις προσπάθειες ενός ζεύγους, το οποίο είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Άγιο και ένοιωθε το κάλεσμα να χτίσει μια εκκλησία προς τιμήν του. Μέσα από την απίστευτη αφοσίωση, σκληρή εργασία και ευλάβειά τους, ο Άγιος τίμησε τις προσπάθειές τους βοηθώντας τους να χτίσουν την εκκλησία.

Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος κ. Σιλουανός τίμησε με την αναφορά του εκείνους που βρίσκονταν παρόντες και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν επίσης εκείνους που δεν μπορούσαν να παρευρεθούν – ιδιαίτερα εκείνους που εργάστηκαν για να χτίσουν την εκκλησία, αλλά πλέον εγκατασταθεί αλλού ή έχουν φύγει από την παρούσα ζωή. Ο Θεοφιλέστατος ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει το έθιμο του εορτασμού της μνήμης του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην εκκλησία του τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (στην γέννησή του και στην αποκεφαλισμό του). Καταληκτικά σημείωσε ότι «με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας, προσβλέπουμε όλοι μας στο να επιστρέψουμε στην περιοχή ξανά τον Αύγουστο».