Η εορτή της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην Πατριαρχική Σχολή της Σιών

Το απόγευμα της Πέμπτης, 25ης Μαρτίου 2021, πραγματοποιήθηκε σχολική τελετή επί τη επετείω της 25ης Μαρτίου 1821 υπό της Πατριαρχικής Σχολής στην αίθουσα τελετών αυτής, επί του λόφου της Αγίας Σιών.

Την τελετή τίμησαν διά της παρουσίας αυτών ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευάγγελος Βλιώρας μετά προσωπικού του Γενικού Προξενείου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρος και μοναχοί, μονάζουσαι και μέλη της Ελληνικής Παροικίας.

Η τελετή συμπεριέλαβε Προλόγισιν του Σχολάρχου Γέροντος Δραγουμάνου Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου, Πανηγυρική Ομιλία υπό του καθηγητού Φυσικής κ. Νικολάου Σουλιώτη, άσματα υπό της χορωδίας της Σχολής, διευθυνομένης υπό του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου, απαγγελίας ποιημάτων, δραματουργίας, και αναγνώσεις συγγραφικών αποσπασμάτων υπό των μαθητών της Σχολής. Δι’ όλων των δρωμένων και διά των από οθόνης προβαλλομένων σκηνών, οι μετασχόντες της τελετής μετεφέρθησαν νοερώς εις τους χρόνους των τετρακοσίων ετών πικράς δουλείας του έθνους ημών εις την απηνώς και δεσποτικώς αντιμετωπίζουσαν τους Χριστιανούς Οθωμανικήν Αυτοκρατορίαν και εις τας διώξεις, μάχας, εξορίας, θανάτους, ανασκολωπισμούς, απαγχονισμούς, παιδομάζωμα και μύρια άλλα δεινά, τα οποία υπέμεινε το έθνος, δίχως να απολέση την Ελληνικήν και Βυζαντινήν (Rum) ταυτότητα αυτού και εναντίον των οποίων εξηγέρθη επαναστατικώς, με απαράμιλλον ανδρείαν και αιματηράς θυσίας. Η Επανάστασις αρξαμένη από Πελοπόννησον και Αργοσαρωνικόν και επεκταθείσα σταδιακώς εις την υπόλοιπον Ελλάδα έως και τας νήσους και μετά από οκταετή Αγώνα, έφθασεν εις την σύστασιν και αναγνώρισιν του Νέου Ελληνικού Κράτους το έτος 1830 μετά την Ναυμαχίαν του Ναυαρίνου.

Εις το τέλος της σεμνής και συγκινητικής τελετής ταύτης, ο Πατριάρχης κ. Θεόφιλος και ο κ. Γενικός ηυχαρίστησαν τον Σχολάρχην, τους καθηγητάς και τους μαθητάς διά την απόδοσιν αυτών, η οποία εδημιούργησεν αισθήματα εθνικής υπερηφανείας και συγκινήσεως και ισχυράς υπομνήσεως επί τη διακοσιοστή Επετείω μάλιστα της Επαναστάσεως, του χρέους όλων των συγχρόνων Ελλήνων, ιδία δε των πολιτικών, να πορευώμεθα επί τα ίχνη των αγωνιστών του ‘21 και να επαυξάνωμεν την παραδοθείσαν υπ’ αυτών εθνικήν κληρονομίαν.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων