Η εορτή της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος στην Αγία Σιών

© Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, εoρτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος.

Κατά την ημέρα αυτή η Εκκλησία τιμά και λατρεύει το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Παράκλητο, ιδιαιτέρως, επειδή Εκείνος επέμφθη δι΄ Υιού παρά του Πατρός και επεφοίτησε επί τους Αγίους μαθητάς και αποστόλους και «αλιείς όντας» πρότερον, ανέδειξε αυτούς «πανσόφους» και «δι’ αυτών εσαγήνευσε την Οικουμένη».

Η τιμή και η λατρεία απεδόθη εις το Άγιον Πνεύμα εις τον τόπον της επιφοιτήσεως Αυτού, ήτοι εις το εν τη Αγία Σιών Υπερώον.

Το εσπέρας της Κυριακής ετελέσθη Εσπερινός εις το εν τω Κοιμητηρίω παρεκκλήσιον και ανεγνώσθησαν αι ευχαί της Πεντηκοστής-Γονυκλισίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου.

Την Δευτέρα προσηνέχθη η θεία Λειτουργία εις τον Ναόν της Αγίας Τριάδος της Πατριαρχικής Σχολής, προξάρχοντος και πάλιν του Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, συλλειτουργούντων αυτώ των Αρχιμανδριτών π. Στεφάνου, π. Διονυσίου και π. Μακαρίου του Ιερέως π. Αθανασίου του εφημερίου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου π. Γεωργίου Μπαράμκη και Ιερέων των αδελφών Εκκλησιών Ρωσσίας και Ρουμανίας, του Ιεροδιακόνου π. Πατρικίου και ψαλλόντων των μαθητών της Σχολής υπό τον κ. Βασίλειον Γκοτσόπουλον και τον π. Συμεών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ. Ευαγγέλου Βλιώρα και του προσωπικού του Προξενείου.

Άμα τη Απολύσει της θείας Λειτουργίας έλαβε χώραν λιτανεία εν ψαλμωδία και αναγνώσει πάλιν των ευχών της Πεντηκοστής με Γονυκλισίαν, μίαν εις το Παρεκκλήσιον, μίαν εις την Κατακόμβην και δέησιν εις τον Τάφον του Δαυΐδ εσωτερικώς και τρίτην εις το Υπερώον άνωθεν αυτού.

Άμα τη επιστροφή και αφίξει εν τη Σχολή ο Σχολάρχης Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος εδεξιώθη διά κεράσματος την Αρχιερατικήν Συνοδείαν και το εκκλησίασμα.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων