Η εορτή της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος στα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Δευτέρα, 13η Ιουνίου 2022, εορτάσθηκε ως Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος κατά τα οριζόμενα από το βιβλίο του Πεντηκοσταρίου.

Η ημέρα αυτή αφιερώνεται από την Εκκλησία ιδιαιτέρως στο Άγιο Πνεύμα, καθ’ ότι υπό τη μορφή πύρινων γλωσσών επεφοίτησε τους αγίους μαθητές και αποστόλους και τους φώτισε και τους ενδυνάμωσε να κηρύξουν με παρρησία και ανδρεία τα μεγαλεία του Θεού.

«Ευλογητός ο Χριστός ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας… δι’ αυτών « εσαγήνευσε την οικουμένην» και έσωσεν αυτήν.

Η εορτή αυτή εορτάσθηκε με την τέλεση Εσπερινού από το βράδυ της Κυριακής 12ης Ιουνίου 2022, και με την ανάγνωση των ευχών της Γονυκλισίας στο παρεκκλήσι της Πεντηκοστής, εντός του Κοιμητηρίου της Αγίας Σιών, Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, με τη συνιερουργία του Αρχιμανδρίτη π. Κλαυδίου και του Αρχιμανδρίτη π. Ιερωνύμου και των Πρεσβυτέρων π. Φάραχ και του π. Νεκταρίου της ενορίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος τελέσθηκε θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Μονή της Αγίας Σιών του Πατριαρχείου, προεξάρχοντος και πάλι του Αγίου Ανθηδώνος, ψαλλόντων του Ιεροδιακόνου π. Συμεών συνοδεία των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών και με τη συμμετοχή πολλών πιστών.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας, άρχισε λιτανεία προς τον Τάφο του Δαυΐδ και το υπερώο, καθώς αναγιγνόσκονταν ευχές της Γονυκλισίας, στον Ιερό Ναό, στο παρεκκλήσι της Αγίας Σιών, στην κατακόμβη που βρίσκεται στα ανατολικά του Κοιμητηρίου, στο υπερώο, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκε δέηση στον τάφο του Δαυΐδ, αλλά και κατά την επιστροφή υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων μπροστά στη θύρα του Κοιμητηρίου.

Στην Αρχιερατική Συνοδεία και τους εορταστές παρέθεσε δεξίωση ο Σχολάρχης Αρχιμανδρίτης π. Ματθαίος.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων