Η εορτή της Αποτομής της Ιεράς Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022, εορτάσθηκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η μνήμη της αποτομής της ιεράς κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Κατά την εορτή αυτή, η Εκκλησία των Ιεροσολύμων, αναμιμνήσκεται ότι ο άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, «ο ενδεδυμένος μηλωτήν και τρώγων ακρίδας και μέλι άγριον», (Ματθ. 3,4), ο καλών σε μετάνοια τα πλήθη, «ο υποδείξας δακτύλω τον Ιησούν ως τον Υιόν του Θεού, τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου», κατέκρινε τον Ηρώδη για το ότι συζούσε με την Ηρωδιάδα, γυναίκα του αδελφού του (Ματθ. 14,3). Ο Ηρώδης ηλέγχετο από τον Ιωάννη, αλλά και τον σεβόταν, όταν όμως «γενεσίων αυτού αγομένων», (Ματθ. 14,6) χόρεψε η κόρη της Ηρωδιάδος Σαλώμη και άρεσε στον Ηρώδη, υποσχέθηκε να δώσει σε αυτήν έως και το μισό του βασίλειο. Το αναιδές κοράσιο, παρακινούμενο από τη μητέρα του, ζήτησε «την κεφαλήν του Ιωάννου επί πίνακι» (Ματθ. 14,7). Ο Ηρώδης λυπήθηκε, αλλά για «τους όρκους και τους συνανακειμένους» διέταξε την αποτομή της κεφαλής του Ιωάννη και την πρόσφερε στο κοράσιο ως δώρο και εκείνο την έδωσε στη μητέρα του.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τίμησε «τον μείζονα εν γεννητοίς γυναικών» με την τέλεση Εσπερινού και Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου στον αρχαίο Ναό αυτού στην Παλαιά Πόλη, ο οποίος ανακαινίζεται και διακοσμείται από τον ηγούμενο Αρχιμανδρίτη π. Βαρθολομαίο, συλλειτουργούντων των Αγιοταφιτών Αρχιμανδριτών π. Κλαυδίου, π. Μελετίου και π. Διονυσίου και του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου και του παρεπιδημούντος Ιερέως της Εκκλησίας της Ελλάδος π. Αντωνίου, με τις ψαλμωδίες του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου και τη συμμετοχή πολλών μοναχών, μοναζουσών, προσκυνητών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προσήλθε συνοδεία Πατέρων Αγιοταφιτών για προσκύνηση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Στην Πατριαρχική και Αρχιερατική Συνοδεία και το εκκλησίασμα παρέθεσε δεξίωση ο φίλεργος ηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων