Η εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Ιεροσόλυμα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εορτάσθηκε στην Εκκλησία Ιεροσολύμων η τελετή της ανόδου της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η τελετή άρχισε μετά τη Θεία Λειτουργία στο Θεομητορικό Μνήμα, της οποίας προεξήρχε ο Τελετάρχης Αρχιμανδρίτης π. Βαρθολομαίος.

Της τελετής της Ανόδου προεξήρχε ο Ηγούμενος της Γεσθημανής Μητροπολίτης Ελενουπόλεως κ. Ιωακείμ, ο οποίος κρατούσε επιστηθίως την εικόνα, περιστοιχούμενος από Ιερείς και Κοινοτικούς Εκπροσώπους, ενώ προπορεύονταν ενδεδυμένοι ιερείς, μοναχοί και μοναχές σε παράταξη και ενώ ακολουθούσαν από δεξιά και αριστερά εντόπιοι πιστοί και προσκυνητές ασπαζόμενοι με ευλάβεια τη Θεομητορική εικόνα.

Η πομπή πορεύθηκε περνώντας από τις Μονές του Αγίου Στεφάνου, Ιωακείμ και Άννης, Αγίου Νικοδήμου, Πραιτωρίου, Αγίου Χαραλάμπους, Παναγίας Σειδανάγιας, ενώ ανεπέμφθησαν δεήσεις και εψάλλησαν τα τροπάρια της Κοιμήσεως.

Στη Χριστιανική Συνοικία ο λαός και η νεολαία υποδέχθηκε την ιερά εικόνα με αλαλλαγμούς, τυμπανοκρουσίες και συνοδεία χορωδίας.

Στη συμβολή της Χριστιανικής Οδού και της Οδού του Πατριαρχείου την εικόνα υποδέχθηκε και προσκύνησε η Αγιοταφιτική Αδελφότης υπό τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο μετά των Συνοδικών Πατέρων.

Η λιτανεία, περνώντας κάτω από τη Μονή Μεγάλης Παναγίας εισήλθε μετά δεήσεων στην Αυλή του Ναού της Αναστάσεως. Ακολούθως, η εικόνα τοποθετήθηκε στο προς φύλαξη αυτής παρεκκλήσιο του Ιερού Μετοχίου της Γεσθημανής έναντι του Ναού της Αναστάσεως, αφού την προσκύνησαν ιερείς και Ορθόδοξοι πιστοί, τιμώντας τη Θεοτόκο.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων