Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Η Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ως η Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως.

Κατά την εορτή αυτή όλη η Εκκλησία, και ιδίως η των Ιεροσολύμων, αναμιμνήσκεται και πανηγυρίζει το γεγονός ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός σε σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση αποκαλύφθηκε στους μαθητές Του σε πολλές εμφανίσεις και καθώς οι μαθητές Τον παρακολουθούσαν, ανελήφθη από το Όρος των Ελαιών στον ουρανό και κάθισε εκ δεξιών του Πατρός και θεοποίησε την ανθρώπινη σωματική μορφή που είχε λάβει κατά την ενσάρκωσή Του.

Για την εορτή αυτή τελέσθηκε στο Όρος των Ελαιών και στον τόπο της Αναλήψεως Εσπερινός προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και συνιερουργούντων Αγιοταφιτών Ιερομονάχων ως του Γέροντος Καμαράση Αρχιμανδρίτη π. Νεκταρίου και του Αρχιμανδρίτη π. Κλαυδίου, των Αραβοφώνων Πρεσβυτέρων του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου π. Φάραχ και π. Χάδερ και ψαλλόντων του Ιεροδιακόνου π. Συμεών και του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου συνοδεία των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών στα ελληνικά και της χορωδίας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου υπό τον κ. Ριμόν Κάμαρ στα αραβικά και με τη συμμετοχή των πιστών.

Ακολούθησε η λιτανεία προς την Μονή των Γαλιλαίων Ανδρών, την οποίαν ευλόγησε ο Πατριάρχης, όταν έφτασε εκεί.

Η πομπή επέστρεψε στον τόπο της Αναλήψεως για να ολοκληρωθεί η ανάγνωση του Αποδείπνου σύμφωνα με τον Κανόνα της εορτής.

Το πρωΐ της εορτής τελέσθηκε θεία Λειτουργία στον τόπο της Αναλήψεως προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου συλλειτουργούντων του Αρχιμανδρίτη π. Ιερωνύμου και του Αρχιμανδρίτη π. Στεφάνου, των ιερέων του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και Ιερέων Ρουμανοφώνων και Ρωσοφώνων και του παρεπιδημούντος π. Αγαθαγγέλου της Ι. Μητροπόλεως Κιλκισίου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ψαλλόντων και πάλι του Ιεροδιακόνου Συμεών και του κ. Βασιλείου Γκοτσόπουλου συνοδεία των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής δεξιά στα ελληνικά και των Ιεροψαλτών του Αγίου Ιακώβου υπό τον Ριμόν Κάμαρ αριστερά στα αραβικά και με τη συμμετοχή πολλών πιστών.

Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας προσήλθε ο Πατριάρχης συνοδεία των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για προσκύνηση. Ακολούθως, ο Πατριάρχης κατά το έθος και χάριν της ειρηνικής συνύπαρξης επισκέφθηκε τον ιμάμη που ζει στο πλησίον τέμενος, και ύστερα επισκέφθηκε και την Ιερά Μονή της Αναλήψεως που βρίσκεται έναντι του Προσκυνήματος της Αναλήψεως, όπου ο φιλότιμος επιστάτης της Μονής μοναχός Αχίλλιος παρέθεσε δεξίωση.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αναλήψεως της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς επί του Όρους των Ελαιών και τέλος την Μονή των Γαλιλαίων Ανδρών, όπου η καλόγρια Δανιηλία προσέφερε πρωινό με αβγά, γάλα και τυρί.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων