Η εορτή της Αναλήψεως στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Η Δεσποτική αύτη εορτή εορτάσθηκε στον τόπο της Αναλήψεως επί του Όρους των Ελαιών συμφώνως προς τις διηγήσεις των Ευαγγελιστών (Ματθ. κεφ. 28,16 Μαρκ. 16,19, Λουκ. 24,50 και Πραξ. Κεφ. 1) δι’ Εσπερινού αφ’ εσπέρας, Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους και συλλειτουργούντων Αγιοταφιτών Ιερομονάχων ως των π. Διονυσίου, π. Καλλίστου, π. Κλαυδίου, π. Αμφιλοχίου και των Αραβοφώνων Ιερέων του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και μετεχόντων εντοπίων πιστών.

Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε λιτανεία προς την Μονή των Γαλιλαίων ανδρών, ένθα εδέχθη αυτήν υποβάλλουσαν τα σέβη αυτής ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε επί του αυτού τόπου θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιόππης κ. Δαμασκηνού και συλλειτουργούντων αυτώ των εν τω Εσπερινώ και του Αρχιμανδρίτου Ματθαίου και του Ιεροδιακόνου π. Δοσιθέου, εκπροσώπων Ιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και των Πατριαρχείων Μόσχας, Ρουμανίας, και Σερβίας, εν προσευχητική συμμετοχή πλήθους προσκυνητών και μελών του Ελληνικού Γενικού Προξενείου.

Διαρκούσης της Θείας Λειτουργίας επισκέφθηκε τον τόπο για προσκύνηση ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης παρακάθισε στον Σεΐχη παρά το προσκείμενο στον ιερό τόπο τέμενος, κατά την συνήθεια αποσκοπούσα στην ειρηνική συνύπαρξη, ακολούθως επισκέφθηκε την έναντι του προσκυνήματος Ιερά Μονή της Αναλήψεως, όπου δέχθηκε Αυτόν ο εν αφοσιώσει επιμελούμενος αυτής, ευπρεπίζων αυτήν και ανοικοδομών και ανακαινίζων τον Ναό αυτής Επιστάτης Μοναχός Αχίλλιος.

Ακολούθως ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την πλησιόχωρο Ιερά Γυναικεία Μονή της Αναλήψεως της Ρωσικής Εκκλησίας και ευλόγησε τους εκκλησιαζομένους εκεί πιστούς, υπό τον Μητοπολίτη Μάρκο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιώβ και τον Αρχιμανδρίτη Προιστάμενο της Μονής π. Ρωμανόν.

Τέλος, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Γαλιλαίων Ανδρών (Galilei Viri). Ενταύθα υπεδέχθη Αυτόν η καλώς συντηρούσα και ανακαινίζουσα την Μονήν Επιστάτρια μοναχή Δανιηλία.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων