Η εορτή της Αναλήψεως στα Ιεροσόλυμα

Την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, εορτάστηκε υπό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων η Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως.

Στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων η εορτή αυτή εορτάστηκε στον τόπο της Αναλήψεως, επί του Όρους των Ελαιών με Εσπερινό προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου, συλλειτουργούντων Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και Αραβόφωνων Πρεσβυτέρων, ψαλλόντων των μαθητών της Πατριαρχικής Σχολής Σιών υπό τον κ. Βασίλειον Γκοτσόπουλο αριστερά και των ψαλτών του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου υπό τον κ. Ριμόν Κάμαρ δεξιά και μετεχόντων Ιεροσολυμιτών πιστών.

Μετά τον Εσπερινό, έλαβε χώρα λιτανεία στην Μονή των Γαλιλαίων Ανδρών, ένθα και ευλόγησε ο Μακαριώτατος, ων εκεί κατά το έθος.

Μετά τούτο η Λιτανεία επέστρεψε στο Προσκύνημα για την αποτελείωση της Ακολουθίας του Μεγάλου Αποδείπνου.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της εορτής τελέστηκε η αναίμακτος Θυσία, προεξάρχοντος πάλι του Αρχιεπισκόπου Μαδάβων κ. Αριστοβούλου, συλλειτουργούντων των Αρχιμανδριτών π. Καλλίστου, π. Διονυσίου και π. Στεφάνου, των Ιεροδιακόνων π. Ευλογίου και π. Συμεών, Αραβοφώνων και Ρωσοφώνων Ιερέων και Ιερομονάχων, ψαλλόντων των ψαλτών του Εσπερινού και μετεχόντων ικανού αριθμού πιστών, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα.

Κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας προσήλθε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μετά των Συνοδικών Πατέρων για προσκύνηση, όπου και επισκέφθηκε στο παρακείμενο τέμενος το Μουσουλμάνο Ιμάμη για λόγους καλής γειτνίασης και έπειτα τον Μοναχό Αχίλλειο στον έναντι του Προσκυνήματος Ιερό Ναό της Αναλήψεως και την Ρωσική Μονή Αναλήψεως.

Ο Πατριάρχης του επέδωσε εικόνα-πίνακα της Ιερουσαλήμ και αυτός με τη σειρά του εικόνα της Θεοτόκου, ακολούθως δε επισκέφθηκε την Μονή των Γαλιλαίων Ανδρών, όπου ο ηγούμενος γηραιός Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος παρέθεσε πρόγευμα.