Η εορτή της Αγίας Πρωτομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2021, εορτάσθηκε υπό του Πατριαρχείου, η εορτή της Αγίας Πρωτομάρτυρος και Ισαποστόλου Θέκλης στο ιερό αυτής παρεκκλήσιον, το οποίο βρίσκεται εντός του Κεντρικού Μοναστηρίου των Αγιοταφιτών.

Κατά την εορτή, η Εκκλησία τιμά την Αγίαν Θέκλα, η οποία έχει καταγωγή από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας και στην ηλικία δεκαοκτώ ετών διδάχθηκε την αλήθεια περί Χριστού από του Αποστόλου Παύλου, τον οποίο ακολούθησε και κήρυξαν μαζί για τον Χριστό σε πολλές περιοχές και υπέμεινε πολλά υπέρ Αυτού και απεβίωσε στην πατρίδα της στην ηλικία των ενεννήντα ετών.

Προς τιμήν της Αγίας Θέκλης ετελέσθει Εσπερινός αφ’ εσπέρας και Θεία Λειτουργία την πρωΐαν της εορτής από τους εφημέριους του Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, προεξάρχοντος του Τυπικάρη και υπευθύνου του ναού Αρχιμανδρίτου π. Αλεξίου, χοροστατούντος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, συμπροσευχομένων των Αγιοταφιτών Ιερομονάχων και λοιπών Αγιοταφιτών Πατέρων, ψαλλόντων δεξιά του Πρωτοψάλτου του κεντρικού Μοναστηρίου Αρχιμανδρίτου π. Ευσεβίου και του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου και αριστερά του Ιεροδιακόνου π. Συμεών και του Αρχιμανδρίτου π. Αρτεμίου και μετεχόντων εν ευσεβεία πιστών.

Μετά τον Εσπερινό κατά το έθιμο παρετέθει το κόλλυβον με οίνο και παξιμάδι στο προαύλιο χώρο του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Την πρωΐαν μετά την Λειτουργία εδώθει πάλι το κόλλυβο και το αφέψημα στο Επιτροπικό, του Πατριάρχου ευχομένου «έτη πολλά, υγιεινά και ευλογημένα ταίς πρεσβείαις της Αγίας Θέκλης».