Η εορτή της Αγίας Πεντηκοστής στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021, εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων η εορτή της Αγίας Πεντηκοστής.

Κατά την εορτή αυτή, η Εκκλησία αναμιμνήσκεται μετ’ ευχαριστίας και δοξολογίας προς τον Θεόν, ότι την πεντηκοστή από την ημέρα της Ανάστασης και τη δέκατη μέρα από της εις ουρανούς Ανάληψη, ο Ιησούς Χριστός απέστειλε παρά του Πατρός στους μαθητές Του, στο υπερώο της Αγίας Σιών το Πνεύμα το Άγιον, ως «πνοήν βιαίαν» και «εν είδει γλωσσών πυρίνων», το Οποίον τους ενδυνάμωσε και φώτισε και διηγούντουσαν σε ξένες γλώσσες τα μεγαλεία του Θεού στο πλήθος, προς το οποίον κήρυξε ο Απόστολος Πέτρος και πίστευσαν και προστέθηκαν την ημέρα εκείνη στην Εκκλησία «ψυχαί ωσεί τρισχίλιαι», (Πραξ. 2, 41).

Η εορτή αύτη εορτάσθηκε από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δι’ Εσπερινού αφ’ Εσπέρας στον Ναό της Αναστάσεως και δια Θείας Λειτουργίας το πρωί ανήμερα της εορτής στον Πανάγιο Τάφο, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, και των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Γεράσων κ. Θεοφάνους, Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, και Σεβαστείας κ. Θεοδοσίου, Αγιοταφιτών Ιερομονάχων, ων πρώτος ο Γέρων Καμαράσης Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος και διακόνων, ψάλλοντος του Ιεροδιακόνου Συμεών δεξιά και του κ. Βασιλείου Γκοτσοπούλου αριστερά και μετεχόντων πολλών πιστών, δεξαμένων την του Παναγίου Πνεύματος ενίσχυσιν, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Ευαγγέλου Βλιώρα.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε ο Εσπερινός της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος και αναπέμφθηκαν οι ευχές της Πεντηκοστής- Γονυκλισίας.

Μετά το τέλος της ακολουθίας, η Πατριαρχική Συνοδεία ανήλθε στα Πατριαρχεία, όπου ο Μακαριώτατος ευχήθηκε τον φωτισμό του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος.

Πηγή: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων