Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στη Μελίκη Ημαθίας

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μελίκης.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προ του ελθείν την πίστιν υπό νόμον ε­φρου­ρούμεθα …· ελ­θού­σης δε της πι­στεως ουκέτι υπό παι­δαγωγόν εσμεν».

Δύο καταστάσεις συγ­κρίνει στο σημερινό αποστολικό ανά­γνω­σμα, από την επι­στολή του προς τους χριστιανούς της Γα­λα­τίας, ο πρω­το­κορυ­φαίος απόστολος Παύ­­λος: την κατά­στα­ση πριν από την έλευ­ση του Χριστού και αυτή μετά την ενανθρώπησή του.

Στην πρώτη ο αν­θρωπος ήταν δέ­σμιος του νόμου, στη δεύ­τερη είναι ελεύ­θερος εν Χριστώ.

Και τους λόγους του αποστόλου Παύλου τους επι­βεβαιώνει το πα­ρα­­­­δειγμα των δύο γυ­ναικών που προ­βαλ­­λει σήμερα η Εκ­κλη­σία μας.

Η πρώτη είναι η αι­μο­ροούσα γυ­ναίκα της ευαγγελικής πε­ρι­­κοπής. Μια γυναίκα που ξεπερνά τα στε­ρε­­ο­τυπα και τις δε­σμεύ­σεις τις οποίες επέ­βαλε η κοινωνία της εποχής της και πλησιάζει τον Χριστό με την πίστη ότι θα θεραπευθεί από την ασθένεια που την τα­λαιπωρούσε και μόνο εάν άγγιζε το κράσπε­δο του ιματίου του.

Η γυναίκα του ευ­αγ­γελίου υπερ­βαί­νει με την πίστη της τον νόμο και όχι μόνο απολαμβάνει τη θε­ρα­­πεία της, όχι μόνο απαλλάσσεται από τα δεσμά της ασθενείας της, αλλά ακούει και τον έπαινο του Χρι­στού: «θυγάτηρ, η πι­στις σου σέσωκέν σε».

Η δεύτερη γυναίκα την οποία προ­βάλλει σήμε­ρα η Εκκλησία μας ει­ναι η αγία με­γαλο­μάρτυς και α­θλη­­φο­ρος Παρα­­­σκευή, η προστάτις της ενορίας σας.

Είναι μία νέα γυ­ναί­κα που διέθετε όμως μεγάλη πίστη. Και αυ­τη η πίστη έγινε δυ­ναμη για να υπερνι­κη­­­σει τα εμπόδια, τους πειρασμούς, τις δοκιμασίες, τα βασα­νι­στήρια και τον ίδιο τον θάνατο, προκει­με­νου να εκφράσει αυ­­­τη την πίστη της στον Χριστό.

Η αγία μεγαλομάρ­τυς Παρασκευή είναι μία γυναίκα, της ο­ποί­ας η πίστη στον Χρι­στο την απελευθε­ρω­νει από τους περι­ο­ρι­σμούς που επέβα­λε η γυναικεία της φυ­ση, και την κα­νει να στέκεται θαρ­ρα­λέα ενώ­πιον του κρι­τη­ρι­ου των ειδω­λο­­λα­τρων διωκτών της.

Είναι μία νέα γυναί­κα της οποίας η πίστη στον Χριστό την κα­νει τόσο δυνατή, ω­στε να ιεραρχεί την αγά­πη της προς αυ­τον πάνω από την α­γα­πη της για τις τι­μες και τους θησαυ­ρούς του κόσμο, πάνω από την αγάπη για τον εαυτό της και τη ζωή της. Γι᾽ αυτό και δεν αρνείται να τη θυσιά­σει για χάρη του Χρι­στού· γι᾽ αυτό και δεν αρνείται να επιλέξει το μαρτύριο.

Η πίστη είναι, λοι­πον, το κοινό χαρα­κτη­­ριστικό της αιμο­ρο­­ούσης γυναίκας και της αγίας μεγαλο­μαρ­­τυρος Παρασκευής. Μία πίστη σταθερή και ακλόνητη, που δεν ενοχλείται ούτε από τον κόσμο που συνωθείται γύρω της, ούτε από τα σχόλιά τους. Μία πίστη στα­θερή και ακλό­νητη, που δεν λυγίζει ούτε από τις απειλές, ούτε από τις υποσχέσεις.

Μία τέτοια πίστη ει­ναι αυτή στην οποία αναφέρεται σήμερα ο από­στο­λος Παύλος. Μία τέτοια πίστη είναι αυτή που χρει­α­ζόμα­στε όλοι για να απο­­λαύσουμε την εν Χρι­στω ελευθερία μας, την οποία κα­τε­κτη­σε και απολαμ­βα­νει και η αιμορ­ροούσα γυναί­κα και, βεβαίως, η α­γία μεγαλομάρτυς Πα­­­ρασκευή.

Και μπορεί πολλές φο­ρες να νο­μι­ζουμε ότι δια­θε­τουμε πίστη, θα πρε­πει όμως να εξε­τα­σουμε αν είναι η πι­­στη μας αυτή να έχει το χαρακτηρι­στι­κο της πι­στεως της γυ­­ναικός της ευαγ­γε­λι­κης περικο­πης, το χα­ρακτηρι­στι­κο της πι­στεως της αγίας Πα­­­ρα­σκευ­ης. Θα πρε­πει να έχει σταθε­ρο­τη­τα, ώστε να μην επη­ρεάζεται από εξω­τε­ρι­κούς παράγοντες, να μην επηρεά­ζεται από το τι λένε οι αλ­λοι γύρω μας, από το αν πιστεύ­ουν ή δεν πι­στεύουν, από το αν ει­ρωνεύονται ή όχι την πίστη μας, από το αν μας επι­­τρε­πουν να την εκ­φρα­σουμε ή όχι.

Αν επιθυμούμε να ακούσουμε και εμείς τον λόγο του Ιησού, «η πίστις σου σέσω­κεν σε»· αν επιθυμού­με όντως τη σω­τηρία μας, ένας μόνο ασφα­λης δρόμος υπάρχει, η πίστη. Η σταθερή πίστη στον Ιησού, η ακλό­νητη πίστη στη θεία του φύση και στη δύναμή του.

Αν έχουμε αμφι­βο­λίες, τότε δεν πιστεύ­ουμε, τότε δεν μπο­ρούμε ούτε να τον πλη­σιά­σου­με, ούτε να εγ­γί­σουμε το κρα­σπε­δο του ιματίου του, ούτε πολύ περισσό­τε­ρο να κα­νουμε οποι­α­δη­πο­τε θυσία για χάρη του.

Αν δεν αισθανό­μα­στε την πίστη να γα­ληνεύει την ψυχή μας μπρο­στα στις δυ­σκολίες και στα εμπό­δια που συναντούμε στην καθημερινή μας ζωή, τότε δεν έχουμε την πίστη που απαι­τείται, την πίστη που μας ζητά ο Θεός για να μας χαρίσει τη σω­τηρία.

Ας εξετάσουμε, λοι­πον, τον εαυτό μας και ας ζητήσουμε ση­μερα από την εορ­τα­ζομένη αγία μεγα­λο­μαρ­τυρα και αθλη­φο­ρο Παρασκευή να πρεσ­βεύει στον Θεό για να μας προσθέσει την πίστη που χρεια­ζο­μαστε και να γι­νου­με και εμείς με­το­χοι της σωτηρίας, την ο­ποία εκείνη απο­λαμ­βάνει.